In de nieuwe situatie schrijft de arts bij de GGD een recept uit, waarmee de PrEP-gebruiker de medicatie kan halen bij een apotheek naar keuze

De groep die PrEP-zorg ontvangt via de GGD zal per 1 augustus 2024, de PrEP-medicatie weer verstrekt kunnen krijgen via de openbare apotheek.

Dat blijkt uit de ‘Regeling specifieke uitkering aanvullende seksuele gezondheidszorg’ die demissionair minister Dijkstra (Medische Zorg) recent publiceerde in de Staatscourant. Met deze regeling komt de PrEP-zorg bij de centra seksuele gezondheid (CSG’s) breder beschikbaar, in overeenstemming met de indicatiestelling uit de multidisciplinaire richtlijn Pre-ExpositieProfylaxe (niet beperkt tot MSM en transgender personen).

De regeling biedt geen vergoeding meer voor PrEP via de CSG’s. De medicatie wordt vanaf 1 augustus 2024, betaald door de gebruikers zelf. In de huidige tijdelijke PrEP-regeling betaalden PrEP-gebruikers een eigen bijdrage van 7,50 euro per dertig pillen aan de GGD. Het RIVM koopt de medicatie nu nog centraal in en verstrekt deze aan de GGD’en. Met de nieuwe regeling wordt de medicatie niet meer centraal ingekocht, waardoor de PrEP-zorg aan meer personen kan worden geleverd. In de nieuwe situatie schrijft de arts bij de GGD een recept uit, waarmee de PrEP-gebruiker de medicatie kan halen bij een apotheek naar keuze. Medicatie en terhandstellingskosten komen daarbij voortaan voor rekening van de PrEP-gebruiker zelf, valt niet onder de zorgverzekeringswet.

De KNMP spande zich eerder in om verstrekking van PrEP-medicatie weer via de openbare apotheek te laten plaatsvinden. Dat stelt apothekers namelijk in staat om te bewaken of de patiënt PrEP-medicatie zonder problemen en risico’s kan gebruiken. Dit combinatiepreparaat heeft immers relevante interacties waarop de apotheker als medicatiespecialist bewaakt. Bijvoorbeeld in combinatie met pijnstillers van het NSAID-type, het geneesmiddel methotrexaat en bij bepaalde middelen bij het hepatitis C-virus.

Bekijk de Regeling
Bekijk de Kamerbrief
Bekijk de Nederlandse multidisciplinaire richtlijn PrEP ter preventie van hiv
Lees meer op de website van IVM over de FTO-module over soa en PrEP
Lees meer op website van de RIVM over soa en PrEP

Bron: KNMP


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: KNMP
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KNMP
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: PrEP-medicatie voor GGD-doelgroep per 1 augustus weer via openbare apotheek
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 24 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!