(advertentie)

De farmaceutische industrie haalde in 2015 relatief het hoogste bedrijfsresultaat binnen de industrie.

Farmaceuten noteerden een bedrijfsresultaat van 17,5 procent van de omzet. Dat is drie keer zo veel als het gemiddelde van 5,8 procent in de totale industrie. Dat blijkt uit recente cijfers van het CBS.

De tabaks- en drankenindustrie volgden op de voet met resultaten van respectievelijk 15,6 en 14,6 procent van de omzet. Met amper 1 procent bedrijfsresultaat was de aardolie-industrie in 2015 de branche met het laagste bedrijfsresultaat.

Brutowinstmarge in 2015 het hoogst in de tabaksindustrie
In de farmaceutische industrie werken zo’n 15 duizend mensen, verdeeld over ongeveer 200 bedrijven. Die realiseerden gezamenlijk een omzet van 5,8 miljard euro in 2015. Na aftrek van directe productiekosten bleef daar ruim 55 procent van de omzet van over. Dat is de brutowinstmarge. Alleen in de tabaks-, dranken- en grafische industrie waren de marges hoger, variërend van ruim 65 procent bij de tabaksproducenten tot ongeveer 58 procent bij de drankenindustrie en grafische industrie.

Van de brutowinstmarge in de farmaceutische industrie bleef na aftrek van lonen en overige bedrijfskosten een bedrijfsresultaat van 1 miljard euro over, 17,5 procent van de omzet. De farmaceutische industrie produceert met name (grondstoffen voor) geneesmiddelen. Aan de ontwikkeling hiervan zijn vaak hoge onderzoekskosten verbonden, en goedkeuring van nieuwe geneesmiddelen kan jaren duren. Wanneer een farmaceut een nieuw product heeft ontwikkeld, wordt hier veelal patent op aangevraagd. Toegekende patenten geven het bedrijf gedurende een vaste periode exclusieve rechten op de productie en verkoop van dat product.

Al ruim zeven jaar in kopgroep
De positie van de farmaceutische industrie bij de koplopers qua bedrijfsresultaat is geen incident. In de periode 2009-2015 behaalde de branche viermaal het hoogste bedrijfsresultaat als percentage van de omzet, driemaal waren de farmaceuten tweede. Het gemiddelde over die zeven jaar kwam uit op 18 procent. De drankenindustrie volgt op afstand, met een gemiddelde van 13 procent.

Het bedrijfsresultaat bij de farmaceuten mag dan al jaren op relatief hoog niveau liggen, de afzetprijzen dalen al vier jaar licht. In de jaren 2009-2015 gingen de afzetprijzen gemiddeld met 0,2 procent omlaag, tegenover een stijging van 0,2 procent in de gehele industrie. In de tabaksindustrie stegen de prijzen het hardst: gemiddeld met 3,5 procent. In de grafische industrie daalden de prijzen het sterkst, met een gemiddelde daling van 1,2 procent.

Bron: CBS

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2020-03-30

Relevante artikelen ...

Nieuw internationaal samenwerkingsverband geneesmiddelen gestart Deze nieuwe samenwerking laat zien dat dit vraagstuk landen bindt en verenigt Dinsdag 29 oktober is het International Horizon Scanning Initiative (IH... Management & beleid Wed, 30 Oct 2019, 13:19:47
De medicijnketen is kwetsbaar Patiënten moeten het vertrouwen in medicijnen weer terugkrijgen De medicijnketen is zo kwetsbaar als een te strak gespannen elastiek. Daar zijn de pa... Management & beleid Sun, 28 Apr 2019, 06:43:16
Ierland wil zich aansluiten bij BeNeLuxA Door betere internationale samenwerking moet de toegang tot dure geneesmiddelen voor de patiënt gewaarborgd blijven. Ierland wil zich aansluiten bij ... Management & beleid Wed, 14 Feb 2018, 15:41:15

(advertentie)