De lagere maximumprijzen zijn het gevolg van een aanpassing in de Wet geneesmiddelenprijzen (Wgp)
Het ministerie van VWS heeft de Tweede Kamer met een brief geïnformeerd over het eerder aangekondigde voornemen om vanaf 1 oktober a.s. lagere maximumprijzen in te voeren voor geneesmiddelen. Zorgverzekeraars zijn voorstander van dit besluit. Daardoor moeten farmaceuten in veel gevallen hun prijzen verlagen. Op jaarbasis leidt dit tot een forse besparing op de kosten voor geneesmiddelen.
De lagere maximumprijzen zijn het gevolg van een aanpassing in de Wet geneesmiddelenprijzen (Wgp). Deze aanpassing zou met ingang van 1 april zijn doorgevoerd, maar werd vanwege corona door het ministerie van VWS uitgesteld. Door het halfjaar uitstel, waar destijds door onder meer de farmaceutische industrie en groothandels voor is gepleit, zal de beoogde besparing van 300 miljoen in 2020 euro niet gehaald worden. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is desondanks blij dat het uitstel niet heeft geleid tot afstel en dat het ministerie de lagere maximumprijzen alsnog per oktober wil invoeren.
Referentieland
In ons land geldt voor geneesmiddelen een maximumprijs. Deze prijs wordt bepaald op basis van de gemiddelde prijs in andere landen. De prijzen in Duitsland liggen ruim boven het EU-gemiddelde, het ministerie heeft daarom besloten Duitsland te schrappen als referentieland en te vervangen door Noorwegen. Geneesmiddelenprijzen komen zo meer in lijn met de ons omliggende landen.
Gematigde invoering
Zorgverzekeraars steunen de maatregelen van het ministerie voor een gematigde invoering van het nieuwe systeem, zodat de beschikbaarheid van geneesmiddelen niet in het geding is. Zorgverzekeraars willen betaalbare, eerlijk geprijsde en goed beschikbare geneesmiddelen voor alle verzekerden. De gematigde invoering betekent wel dat de opbrengst 65 miljoen euro lager is dan eerder door het ministerie begroot. Dit staat los van de lagere besparing dit jaar, als gevolg van het halfjaar uitstel.
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Het ministerie heeft aangegeven aanvullende maatregelen te nemen om te zorgen dat beschikbaarheid, betaalbaarheid en toegankelijkheid voor verzekerden gewaarborgd worden. ZN en de zorgverzekeraars zetten zich daar ook voor in en vertrouwen er op dat de betrokken partijen hun gezamenlijke verantwoordelijkheid nemen.