De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een aanwijzing opgelegd aan Social Care.

De inspectie ziet een hoog risico voor de cliëntveiligheid.

Social Care is een zorginstelling in Nieuwleusen. De organisatie levert zorg aan cliënten met een verstandelijke beperking en/of psychiatrische problematiek. Het gaat om ambulante woonbegeleiding, 24- uurs zorg, dagbesteding en individuele zorg.

Wat is er aan de hand?
Bij een inspectiebezoek in september 2016 bleek dat er een groot aantal tekortkomingen waren in de zorg. Social Care kreeg de tijd om hiermee aan de slag te gaan. De inspectie kreeg signalen dat de kwaliteit van zorg niet goed was. Bij een nieuw inspectiebezoek in maart 2017 zag de IGZ niet de gewenste verbeteringen.

Onvoldoende zorg aan een kwetsbare doelgroep
Social Care levert geen 24-uurszorg die past bij de behoeften van de cliënten. Dat komt onder meer door het kleine aantal medewerkers en het grote werkgebied. Social Care is actief in Nieuwleusen en omgeving.

Van begeleiding passend bij het profiel van de cliënt, is geen sprake. Zo bestond de dagbesteding van een van de cliënten uit schoonmaken in het huis van andere cliënten. Een van de woningen van Social Care waar cliënten verblijven, bleek bij een inspectiebezoek ernstig vervuild.

Verder zijn cliëntdossiers niet compleet en melden medewerkers incidenten niet. Als dit niet gebeurt, kunnen medewerkers er ook niet van leren. Niet al het personeel heeft de goede scholing voor werken met de doelgroep. Social Care heeft niet vastgelegd hoe de instelling vrijheidsbeperkende maatregelen terugdringt.

Wat moet Social Care nu doen?
De instelling moet nu een aantal verbeteringen aanbrengen. Dat moet gebeuren binnen twee maanden. Doet Social Care dat niet, dan kan de IGZ een last onder dwangsom of last onder bestuursdwang opleggen.

Bron: IGZ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!