De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een aanwijzing gegeven aan De Zorgconsulent BV.

Deze zorgaanbieder uit Winterswijk voldoet niet aan de voorwaarden voor het leveren van goede zorg. De inspectie vindt de situatie risicovol.

De Zorgconsulent richt zich op jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. De organisatie biedt hen zorg, ondersteuning, begeleiding, huisvesting en dagbesteding.

Wat is er aan de hand?

De inspectie heeft De Zorgconsulent in november 2016 gewezen op tekortkomingen in de zorg. Dit gebeurde na een inspectiebezoek en nader onderzoek. De zorgaanbieder kreeg de tijd om dit op te lossen. Dat is niet gebeurd.

In 2017 heeft de inspectie aanvullend onderzoek gedaan. Daaruit bleek dat de zorg die De Zorgconsulent levert niet voldoende aansluit bij de zorgbehoefte van de cliënten. Ook bleek dat de kwaliteit van de zorg onder druk staat omdat er onvoldoende personeel beschikbaar is en het personeel ook onvoldoende opgeleid is.

De Zorgconsulent krijgt daarom nu een aanwijzing.

Wat moet de organisatie nu doen?

De komende vier maanden moet de organisatie volgende punten aanpakken:

  • De zorgaanbieder moet ervoor zorgen dat iedere cliënt goede zorg krijgt. Deze zorg moet passen bij de complexe zorgbehoefte van de cliënt.
  • De zorgaanbieder moet voldoende en goed opgeleid personeel inzetten.
  • Er moet een scholingsplan komen voor de medewerkers. Dat moet passen bij de behoeften van de cliënten en de deskundigheid van het personeel.
  • Incidenten moeten worden gemeld en geanalyseerd. Na deze analyse moeten er passende verbetermaatregelen komen. Doel hiervan is om herhaling van vergelijkbare incidenten te voorkomen.

Hoe nu verder?

De Zorgconsulent krijgt vier maanden de tijd om te voldoen aan de aanwijzing. Als dat niet gebeurt, dan kan de inspectie een last onder bestuursdwang of last onder dwangsom opleggen.

Bron: IGZ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 20 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!