De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) publiceert een informatiekaart om zorgaanbieders te informeren over de bekostiging van palliatieve zorg .

Uit een analyse van de zorgautoriteit blijkt voor zorgaanbieders de regelgeving voor deze vorm van zorg niet altijd helder te zijn. De NZa wil met de informatiekaart duidelijk maken dat er al veel mogelijk is op het gebied van palliatieve zorg. Daarnaast presenteren we zeven verbeterpunten om nog vaker zorg op maat en samenwerking tussen verschillende zorgprofessionals mogelijk te maken.

De huidige wet en regelgeving is erop gericht dat mensen kunnen kiezen waar ze willen sterven en dat de plaats van voorkeur ook beschikbaar en betaalbaar is. De verschillen tussen de zorgvragen van patiënten zijn groot. Om zoveel mogelijk aan de wensen van patiënten tegemoet te komen bieden zowel ziekenhuizen, verpleeghuizen en de eerstelijnszorg palliatieve zorg aan vanuit de zorgverzekeringswet en de wet langdurige zorg. De NZa gaat met zorgaanbieders onderzoeken hoe de verschillende vormen van palliatieve zorg beter op elkaar afgestemd kunnen worden, zodat patiënten daarin makkelijker hun weg kunnen vinden.

De NZa heeft 35 signalen vanuit zorgaanbieders opgepakt en per signaal bekeken of er sprake is van een knelpunt op het gebied van betaalbaarheid, toegankelijkheid en kwaliteit van zorg. Als dit het geval is hebben we concrete acties geformuleerd.

De laatste jaren zijn verschillende maatregelen/initiatieven genomen  om zorg op maat en samenwerking tussen zorgprofessionals mogelijk te maken.  De NZa constateert zeven algemene verbeterpunten om de bekostiging van palliatieve zorg verder te ontwikkelen. Zo willen we bijvoorbeeld de bekostiging vereenvoudigen, de regionale samenwerking stimuleren en de bekostiging aan laten sluiten op het kwaliteitskader palliatieve zorg. De verbeteracties liggen niet alleen bij de NZa, maar ook bij het ministerie van VWS, zorgaanbieders en zorgverzekeraars.

Hiernaast ziet de NZa ook knelpunten die in een bepaalde sector spelen. In de ziekenhuiszorg maakt een algemeen geldende regel in het dbc-systeem dat de inzet van een palliatief team regelmatig niet vergoed wordt. We hebben de regelgeving aangepast. In de langdurige zorg vervalt de indicatiestelling voor palliatieve zorg door het CIZ. De NZa past de regelgeving aan om zo de administratieve last terug te dringen en direct financiële middelen vrij te maken voor maatwerk aan de patiënt. De NZa adviseert ook de ggz en de gehandicaptenzorg hierin te betrekken. 

Palliatieve zorg is maatwerk en om dat te realiseren is de bekostiging complex geworden. Deze inventarisatie zien we als een eerste stap om tot verbeteringen te komen. De NZa organiseert op korte termijn ronde tafelgesprekken met experts, zorgaanbieders en zorgverzekeraars om meer inzicht te krijgen hoe de bekostiging kan bijdragen aan goede palliatieve zorg op de juiste plaats en het juiste moment.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 26 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!