Erkenning voor patiënten die ernstige gevolgen hebben ondervonden van de Q-koortsuitbraak.

Het kabinet stelt een tegemoetkoming beschikbaar ter erkenning van Q-koorts- patiënten, die ernstige gevolgen hebben ondervonden van de Q-koortsuitbraak. Het gaat om een bedrag van 15,5 miljoen euro. Daarnaast wordt de Stichting Q-support nog drie jaar gefinancierd met in totaal 3,5 miljoen euro. Dat schrijven de ministers Bruins (MSZ) en Schouten (LNV) vandaag aan de Tweede Kamer.

De ministers schrijven zich er zeer van bewust te zijn dat de Q-koortsuitbraak grote gevolgen heeft gehad. Sommige mensen zijn ernstig ziek geworden en er zijn mensen overleden. De impact op de naasten is groot. Het kabinet komt binnenkort met een regeling om vast te leggen welke patienten en nabestaanden voor een tegemoetkoming in aanmerking komen.

Ook met de doorstart van de Stichting Q-support hoopt het kabinet te zorgen voor de juiste zorg, steun en begeleiding van Q-koorts patiënten en nabestaanden. Q-support richt zich de komende tijd vooral op overdracht van kennis en ervaring naar de reguliere zorg (zoals huisartsen en gemeenten) om ook in de toekomst voor de juiste begeleiding te kunnen zorgen.

Naast de eerder door het vorige kabinet beschikbaar gestelde 19 miljoen euro is er in het huidige regeerakkoord  nog eens 9 miljoen euro vrijgemaakt.

De ministers nemen daarnaast het vandaag uitgebrachte advies van het RIVM over. Dat betreft het screenen van mensen uit specifieke risicogroepen in regio’s met veel Q-koortspatiënten. Het RIVM gaat deze screening in de reguliere zorg faciliteren en ondersteunen.

Documenten
Kamerbrief over Vervolgbrief Q-koorts


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Rijksoverheid
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Tegemoetkoming ter erkenning van Q-koorts patiënten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 20 dec 2017

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!