Het algoritme helpt met het slim identificeren en selecteren van patiënten die voor vaccinatie in aanmerkingen komen

Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben een algoritme ontwikkeld dat voor patiënten van elke huisartspraktijk het risico berekent om ernstig ziek te worden door het coronavirus. Het algoritme helpt met het slim identificeren en selecteren van patiënten die voor vaccinatie in aanmerkingen komen. Ook kan het de regio ondersteunen bij het tijdig sturen van de zorgcapaciteit.

Met het algoritme kan de huisarts patiënten op volgorde van hoog naar laag risico vaccineren. Met relatief weinig administratieve belasting en met een relatief geringe hoeveelheid vaccins, kunnen ziekenhuisopnames en overlijdens worden voorkomen. Modelberekeningen laten zien dat met het gebruik van het algoritme bij een vaccinatiegraad van ongeveer 8 % (ongeveer 1 miljoen vaccins), een 50% reductie van ziekenhuisopname en overlijden mogelijk is. Een dergelijke reductie wordt bij willekeurig vaccineren pas bereikt bij een vaccinatiegraad van 50% (ongeveer 8.5 miljoen vaccins) en bij prioritering van alleen 60-plussers bij een vaccinatiegraad van 24% (ongeveer 4 miljoen vaccins).

Risico berekenen
Het algoritme berekent aan de hand van leeftijd, geslacht, onderliggende aandoeningen en woonomgeving het risico op ziekenhuisopname en overlijden door infectie met het coronavirus. Het artikel met beschrijving en validatie van het algoritme staat als voorpublicatie op MedRxiv van British Medical Journal.

De risicoberekening is onderdeel van het COVID Early Warning Systeem van het COVID DATA NL-consortium, een samenwerkingsverband van wetenschappers, kennis- en ICT bedrijven, gespecialiseerd in het veilig verzamelen, bewerken, analyseren en interpreteren van zorggegevens. Deze infrastructuur wordt elke dag bijgewerkt op basis van informatie van huisartsen. De infrastructuur bevat persoonlijke informatie die alleen bij de huisarts bekend is, maar geeft geanonimiseerd ook lokaal en regionaal inzicht in het dagelijks ontstaan van corona, ziekenhuisopnames en overlijden. Hoe meer huisartsen deelnemen, hoe beter het mogelijk is om elke dag op elke plaats in Nederland het ontstaan en de gevolgen van corona-infecties te volgen.

Algoritme
Het algoritme is ontwikkeld door prof. dr. Ron Herings en teams van onderzoekers verbonden aan Amsterdam UMC, LUMC en de Radboud Universiteit. Het COVID DATA NL consortium is een samenwerkingsverband van Stichting Informatievoorziening van Zorg en Onderzoek (STIZON), Medworq, Stichting Health Base en het landelijk ROS-netwerk, in nauwe samenwerking met NHG/Expertdoc en Pharmapartners. Het systeem wordt op dit moment gebruikt voor het uitrollen van een COVID Early Warning Systeem in Amsterdam, Noord-Holland en Flevoland, op verzoek van Amsterdamse Huisartsen en de Amsterdamse Huisartsenpost binnen de Regionaal Overleg Acute Zorgketen, gefinancierd door zorgverzekeraars Zilveren Kruis en VGZ.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC / Tirza van Hengstum
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Algoritme berekent kans om ernstig ziek te worden van coronavirus
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 17 feb 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!