Bruins maant producenten van medische hulpmiddelen met een Brits CE-certificaat opnieuw tot haast bij het omzetten van de registratie

Bij een eventueel vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zonder terugtrekkingsakkoord (no deal scenario) is alles erop gericht dat de zorg in Nederland daar zo min mogelijk hinder van ondervindt. Het waarborgen van de continuïteit van de zorg staat voorop, schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) dinsdag 19 maart  in een brief aan de Tweede Kamer. Bruins maant producenten van medische hulpmiddelen met een Brits CE-certificaat opnieuw tot haast bij het omzetten van de registratie. In uiterste gevallen zal Nederland omwille van de volksgezondheid ontheffingen verlenen, zodat operaties of behandelingen gewoon door kunnen gaan.

Hoewel veel medische hulpmiddelen met een Brits certificaat de afgelopen weken met succes zijn overgezet naar een registratie in één van de EU27-lidstaten, is het onwaarschijnlijk dat fabrikanten ook voor de resterende hulpmiddelen nog voor eind maart de registratieprocedure kunnen doorlopen. Om te voorkomen dat dit tot problemen leidt, zal minister Bruins in het belang van de patiënt en alleen in uitzonderlijke gevallen ontheffingen verlenen. Nieuwe voorraden van cruciale medische hulpmiddelen met een Brits CE-certificaat, die na een no deal Brexit worden geproduceerd, kunnen dan toch worden gebruikt.

Minister Bruins: “Ondanks herhaalde oproepen zijn er nog steeds fabrikanten die de situatie onderschatten. Dat is zorgelijk. Tegelijkertijd is het natuurlijk niet zo dat de operatiehandschoenen, bloedtesten of één van de vele andere hulpmiddelen met een bestaand Brits CE-certificaat van de ene op de andere dag onveilig zijn geworden. Dit mag dus ook niet leiden tot uitstel van behandelingen en operaties. Met de ontheffing krijg ik zicht op de producten waarom het gaat. Ik heb de Europese Commissie opgeroepen tot een gecoördineerde aanpak van eventuele tekorten. Indien nodig zal ik in uitzonderlijke situaties zelf ontheffingen verlenen. Daarbij gelden uiteraard strakke voorwaarden.”

In de brief aan de Tweede Kamer meldt minister Bruins ook dat er voor de geneesmiddelen op het eerder opgestelde overzicht met de 50 meest kritieke medicijnen al een oplossing is gevonden of in voorbereiding is. Het gaat hier om medicijnen waarbij, naar het oordeel van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, na een no deal Brexit mogelijk problemen kunnen ontstaan. Voor een aanzienlijk deel van de producten uit het overzicht kan de fabrikant voor eind maart alsnog aan de Europese wettelijke eisen voldoen. In andere gevallen worden voorbereidingen getroffen in de vorm van ruimere voorraden, ontheffingen, tijdelijke vergunningen en apothekersbereidingen. Ook wordt gekeken naar onconventionele maatregelen, bijvoorbeeld voor het geval er tekorten zouden ontstaan door logistieke problemen aan de grens. Om ‘hamsteren’ en marktspeculaties te voorkomen wordt niet bekendgemaakt om welke medicijnen er op het overzicht staan.

Minister Bruins: “Het ministerie, het CBG, de Inspectie en tal van andere partijen in de zorg doen er alles aan om te voorkomen dat er voor patiënten problemen ontstaan als gevolg van een no deal scenario. Dat kan wellicht wat improvisatie vergen, maar een no deal Brexit is ook zonder precedent. Nederland is optimaal voorbereid om bij eventuele onwenselijke gevolgen snel en adequaat op te kunnen treden.”

Documenten
Kamerbrief voortgang voorbereidingen op een no deal Brexit


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Rijksoverheid
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Minister Bruins over no deal Brexit: Desnoods ontheffing voor medisch hulpmiddel met Brits certificaat
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 19 mrt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!