Minister Bruins wil dat nieuwe medicijnen die meer dan 50 duizend euro per behandeling per jaar kosten standaard in de sluis komen.

Minister Bruins gaat dure medicijnen in het ziekenhuis niet meer automatisch vergoeden. Hij wil dat nieuwe medicijnen die meer dan 50 duizend euro per behandeling per jaar kosten standaard in de sluis komen.

Datzelfde geldt voor medicijnen die de samenleving jaarlijks meer dan 40 miljoen euro kosten. Zolang het middel in de sluis zit, wordt het niet standaard vergoed. In die tijd wil de minister met de fabrikant over de prijs onderhandelen.

Patiëntenfederatie Nederland heeft begrip voor de maatregel van de minister maar wil wel dat de minister garandeert dat patiënten tijdig toegang hebben tot een voor hen werkend medicijn. Voorop moet staan dat patiënten tijdig over innovatieve, werkzame en bij hen passende medicijnen kunnen beschikken.

'Het moet niet zo zijn dat de onderhandelingen over de prijs de toegang tot het medicijn onnodig vertragen', zegt directeur Dianda Veldman. 'Dat betekent dat er op tijd moet worden gestart met de onderhandelingen over de vergoeding. Desnoods moet het ministerie de capaciteit maar vergroten om de onderhandelingen over nieuwe medicijnen te versnellen.'

De nieuwe regel gaat niet alleen gelden voor dure medicijnen. Het kan ook gaan om een relatief goedkoop medicijn, dat door miljoenen mensen wordt gebruikt. Ook dan kan de totale kostprijs boven de 40 miljoen per jaar uitkomen en zal dus over de prijs moeten worden onderhandeld.

Lees ook het artikel in de Volkskrant hierover


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Minister moet toegang tot werkende medicijnen garanderen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 17 mei 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!