Het kabinet wil het vergoedingssysteem voor medicijnen aanpassen. Patiënten moeten gaan bijbetalen voor medicijnen die eerst vergoed werden

Veel patiënten lijken straks te moeten gaan bijbetalen voor medicijnen die ze nu nog helemaal vergoed krijgen. Dat komt door de manier waarop de overheid het vergoedingensysteem voor medicijnen wil aanpassen. Dat schrijven Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in) in een brief aan de Tweede Kamer. Die praat deze week over het medicijnbeleid.

Het kabinet wil 460 miljoen euro per jaar gaan besparen op medicijnen. Dat zou kunnen als fabrikanten hun prijzen verlagen. “Wanneer de fabrikant zijn prijs niet verlaagt, komt de rekening voor de meerkosten bij de patiënt”, aldus de brief.

Bovendien bestaat het risico dat patiënten gedwongen worden om over te stappen op een ander, goedkoper, medicijn. Dat moet worden voorkomen, aldus de brief. De patiënt moet het medicijn kunnen kiezen dat het beste bij hem of haar past.

Registers
In de brief wordt ook bepleit patiënten een grotere rol te geven bij de ontwikkeling van geneesmiddelen. Maar dan moeten patiënten ook toegang hebben tot alle data die over hen en hun aandoening wordt verzameld. Patiëntenfederatie en Ieder(in) willen dat er patiëntregisters komen waarin alle data centraal en (onder voorwaarden) voor iedereen toegankelijk worden opgeslagen. Zulke registers zijn nu vaak alleen in handen van farmaceutische bedrijven.

Financiering patiëntenorganisaties
Patiëntenfederatie Nederland vindt het initiatief van PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma om de financiële band tussen farmaceutische bedrijven en patiëntenorganisaties door te knippen een interessant plan. Volgens directeur Dianda Veldman zouden farmaceutische bedrijven het geld dat ze nu aan individuele patiëntenorganisaties geven beter in een gezamenlijke pot kunnen stoppen, waarna het geld door een onafhankelijke derde kan worden verdeeld. “Maar het geld moet ergens vandaan komen. Patiëntenorganisaties doen veel goed werk, maar ze kunnen niet van hun leden verwachten dat die de organisatie draaiende houden.” Dijksma vindt dat het ministerie van VWS de financiering van patiëntenorganisaties helemaal moet overnemen. Patiëntenfederatie Nederland ontvangt zelf geen geld van farmaceutische bedrijven.

>  Lees hier de brief aan de Tweede Kamer

>  Lees hier de bijlage met de notitie over Patiëntregisters


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 21 nov 2017

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!