Nieuwsflits

Grote onveiligheid bij jeugdzorgorganisatie Pactum

De veiligheid van medewerkers en kinderen is volgens FNV Jeugdzorg niet langer te garanderen

Nieuws van partners

Collectieve zorgverzekering, hoe zit dat?

Een groot deel van de Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering. Voorheen was de maximale collectiviteitskorting op de basisverzekering was 10%. Afgelopen jaar werd dit echter verlaagd naar 5%. Vanaf 2023 niet meer toegestaan dat zorgverzekeraars hun klanten een korting geven op de basispremie omdat ze als groep een zorgverzekering aanschaffen. 

Een domper voor collectief verzekerden dus, maar hoe gunstig is deze verzekeringsvorm eigenlijk? Een collectieve zorgverzekering is in feite een zorgverzekering afsluiten met een grote groep, zoals werknemers, leden van patiëntenverenigingen, maar ook bijvoorbeeld leden van een sportclub. Voor verzekeraars is het aantrekkelijk om in een keer zo'n groep te verzekeren. 

Zo hebben ze in één klap veel klanten. En wat zijn andere vragen en misverstanden over deze verzekering? In dit artikel bespreken we samen met Independer Zorgverzekeringen de enkele misverstanden van een collectieve zorgverzekering. 

Verzekerd via je werkgever of sportclub

Niet iedere werkgever of sportclub heeft een collectieve zorgverzekering regeling. Als jouw werkgever of sportclub een collectieve zorgverzekering regeling aanbiedt? Dan heb je alsnog de keuze om je zorgverzekering zelf ergens anders af te sluiten. Je bent niet verplicht mee te doen aan het collectief. Toch zijn velen wel collectief verzekerd; naar schatting zo’n twee derde van de Nederlanders. 

Welke keuze je ook maakt, ga altijd na welke zorg je nodig hebt en breng dan ook al je wensen en behoeften in kaart. Vergelijk de collectieve mogelijkheden altijd met individuele opties en maak op basis van de vergelijking altijd een keuze die het beste bij jouw persoonlijke situatie past.

Voordeliger?

Veel mensen denken dat een collectief per definitie goedkoper is. Dit is in veel gevallen niet zo. Binnen een collectief worden vaak bundels van zorgverzekeraars afgenomen waarin zaken zitten die niet voor iedereen van toepassing hoeven te zijn. Zo kan het zijn dat dekkingen voor reisvaccinaties, diëtisten en alternatieve geneeswijzen automatisch bij een collectieve zorgverzekering zijn meeverzekerd. Uiteraard hoeven deze dekkingen niet voor iedereen van toepassing te zijn. In zulke gevallen is het beter om een individuele polis te zoeken die beter bij je wensen past. 

Het tegenovergestelde kan ook gebeuren: via een collectief onderverzekerd zijn. In zo’n geval betaal je misschien een lagere premie. Maar heb je zorg nodig waarvoor je niet verzekerd bent? Dan moet je het waarschijnlijk uit eigen zak betalen waardoor je per saldo alsnog duurder uit bent. Het advies is daarom om, naast het collectieve aanbod, altijd je zorgverzekering te vergelijken met verzekeringen die je individueel zou kunnen afsluiten.

ZorgKrant.nl via e-mail ...

Ontvang wekelijks op Zondag een overzicht met alle nieuwsberichten van de afgelopen week!

ZorgKrant.nl is een service van de
stichting Care Net Holland (CNH).

CNH logo

Bezoek de CNH website voor meer info ...

Uw nieuws & ZorgKrant.nl

(gratis) nieuwspartner worden?


Klik hier voor meer informatie!