Er is nog onvoldoende kennis over het herstel van patiënten die een corona-infectie hebben doorgemaakt

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat samen met Europese partners onderzoek doen naar het herstel van oudere COVID-19-patiënten. Daarnaast wordt het huidige Europese revalidatie-aanbod onderzocht met als belangrijkste vraag: wat werkt er en wat werkt er niet? Deze kennis zal leiden tot betere zorg voor ex-COVID-19-patiënten.

"Er is nog onvoldoende kennis over het herstel van patiënten die een corona-infectie hebben doorgemaakt. Maar ook over welke patiënten het meeste baat hebben bij revalidatie en hoe zo’n revalidatietraject er idealiter uit zou zien”, zegt senior onderzoeker Miriam Haaksma.

Gegevens verzamelen
Daarom heeft hoogleraar Ouderengeneeskunde in het LUMC Wilco Achterberg het op zich genomen om deze studie op te zetten. “Het is een unieke studie omdat het de eerste is naar geriatrische revalidatie, revalidatie van ouderen, op Europees niveau”, vertelt Achterberg. Voor deze zogenoemde EU-COGER studie wordt gebruik gemaakt van gegevens uit Europese landen die standaard worden verzameld tijdens het revalidatietraject. Achterberg: “Denk hierbij aan de medische voorgeschiedenis, symptomen, duur van ziekenhuisopname en het dagelijks functioneren van de patiënt op het moment van opname en na ontslag.”

Inzetten revalidatiezorg
De meerderheid van de patiënten met COVID-19 die wordt opgenomen in het ziekenhuis is ouder dan 70 jaar. Sommigen van hen hebben op de intensive care aan de beademing gelegen. Dit betekent vaak dat zij meerdere weken in bed hebben doorgebracht, waardoor hun spiermassa en longfunctie is afgenomen. Als patiënten in hun dagelijks functioneren worden beperkt door deze gevolgen, kan dat een reden zijn om geriatrische revalidatiezorg in te zetten.
Haaksma: “Het is een uitdaging om onderzoek te doen naar deze vorm van zorg omdat de revalidatie in elk land anders is. In Nederland vindt geriatrische revalidatie met name plaats in verpleeg- en verzorgingshuizen. Maar in Duitsland gebeurt dit bijvoorbeeld in speciale revalidatieklinieken terwijl patiënten in Rusland grotendeels thuis revalideren.”

Deelnemers
Op dit moment hebben zich al meer dan 20 aanbieders van geriatrische revalidatie aangemeld om bij te dragen aan de studie. Gedurende het komende jaar worden in elk deelnemend land gegevens van zo’n 50 patiënten verzameld via de revalidatieaanbieders. Achterberg: “Door meer inzicht te krijgen in de effectiviteit van revalidatie zal de zorg alleen maar beter worden. De eerste uitkomsten van de studie verwachten we eind 2021.”

Meer informatie over de EU-COGER studie is te vinden op de site van EUG-COGER


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: LUMC start onderzoek naar revalidatie van ouderen met COVID-19
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 01 dec 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!