Samenwerking bij vroegsignalering is belangrijk om te voorkomen dat de verschillende zorg- en hulpverleners langs elkaar heen werken, signalen missen of juist dingen dubbel doen.

Vroegsignalering is erop gericht om ouderen die risico lopen om kwetsbaar te worden, of mogelijk al kwetsbaar zijn, proactief op te sporen en hun problemen en behoeften te inventariseren. Belangrijk is dat verschillende betrokken zorg- en hulpverleners meer met elkaar samenwerken.

Samenwerking bij vroegsignalering is belangrijk om te voorkomen dat de verschillende zorg- en hulpverleners langs elkaar heen werken, signalen missen of juist dingen dubbel doen. Ook kan zo worden voorkomen dat ouderen door verschillende instanties worden benaderd die allemaal op hun eigen gebied risico’s en problemen opsporen. Hiermee wordt dan ook voorkomen dat ouderen steeds opnieuw hun verhaal moeten doen, maar ook dat mogelijke stapeling van risico’s bij ouderen niet gesignaleerd wordt.

De wijze waarop de samenwerking bij vroegsignalering wordt vormgegeven en de partijen die erbij betrokken zijn lopen uiteen. Vaak zijn de samenwerkingsinitiatieven nog in ontwikkeling. Samenwerking op het gebied van vroegsignalering vindt echter nog niet op grote schaal plaats. Onduidelijkheid over hoe vroegsignalering effectief kan worden ingezet, blijkt hiervan één van de redenen te zijn. Betrokkenen zijn vaak nog zoekende naar bij wie en op welk moment vroegsignalering het beste kan worden ingezet, en welke instrumenten zij daarbij het beste kunnen gebruiken. Het gevolg hiervan is dat zij het nog lastig vinden om te bepalen met wie zij het beste kunnen samenwerken.

Een belangrijke stap naar samenwerking is dat zorg- en hulpverleners betrokken bij vroegsignalering elkaar en elkaars expertise leren kennen. Hen wordt daarom aanbevolen om actief contact te zoeken met andere zorg- en hulpverleners in de wijk. Ook is het belangrijk dat professionals elkaars taal leren spreken en gedeelde belangen identificeren. Dit zou bijvoorbeeld gedaan kunnen worden door samenwerking tussen verschillende domeinen en met verschillende beroepsgroepen meer aan bod te laten komen in de verschillende opleidingen en bijscholingen. Professionals wordt daarnaast geadviseerd om een gezamenlijke visie te ontwikkelen en draagvlak te creëren binnen hun organisaties. Inspiratie hiervoor kan worden opgedaan bij al bestaande samenwerkingsinitiatieven op het gebied van vroegsignalering.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nog weinig samenwerking bij vroegsignalering ouderen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 02 mei 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!