Verloskundigen krijgen net als huisartsen een toeslag voor patiënten die in achterstandswijken wonen.

De prestaties en maximale tarieven voor verloskundige zorg in 2019 zijn bekend. De maximale tarieven voor de verloskundige zorg gaan licht omhoog in 2019. Daarnaast komt er meer ruimte voor maatwerkafspraken en zijn de postcodelijsten voor achterstandswijken aangepast.

Meer ruimte voor maatwerkafspraken
Belangrijke veranderingen zijn dat er een max-max tarief gaat gelden voor deze zorg. Dit sluit aan bij de tarieven van andere zorgsectoren. De ruimte in de tarieven kan gebruikt worden voor innovatieve zorg of voor afspraken  over samenwerking en professionalisering binnen de verloskundige keten. Een voorbeeld hiervan is het meekijkconsult door een gynaecoloog.

Postcodelijst achterstandswijken aangepast
Verloskundigen krijgen net als huisartsen een toeslag voor patiënten die in achterstandswijken wonen. De postcodelijst van deze achterstandswijken is geactualiseerd.

De actualisatie en verbetering van de methodiek zorgt voor de meeste praktijken voor een stijging van de inkomsten. Toch kunnen een aantal praktijken er op achteruit gaan door de nieuwe indeling. Voor enkele praktijken met een grote impact als gevolg van deze aanpassing, kijkt de NZa onder voorwaarden naar een tijdelijke overgangsregeling op maat.

Tarieven NZa zijn maximale tarieven
Zorgverzekeraars sluiten contracten met verloskundigen en maken daarin afspraken over de tarieven voor de verloskundige zorg, maar ook over andere zaken zoals de kwaliteit van de zorg en de samenwerking met andere zorgverleners tijdens de begeleiding van zwangerschap en geboorte.

De tarieven van de NZa zijn een maximum: dit betekent dat zorgverzekeraars met verloskundigen wel een lager bedrag af kunnen spreken, maar geen hoger bedrag dan dat maximum. Zo houden we de zorg ook in de toekomst betaalbaar voor wie dat nodig heeft.

N.B. De prestaties en tarieven verloskundige zorg worden zo spoedig mogeljk gepubliceerd.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NZa publiceert prestaties en tarieven verloskundige zorg in 2019
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 17 jul 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!