De coronapandemie had een ongekende invloed op de maatschappij en specifiek op de zorg

Om de zorg toegankelijk te houden, moeten zorgverzekeraars, zorgaanbieders en sociaal domein actiever samenwerken en regionaal maatwerk leveren. Passende zorg, zorg die bijdraagt aan het functioneren van de patiënt en de kwaliteit van leven, moet hierbij het uitgangspunt zijn. Dat schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in haar jaarlijks samenvattend rapport over de uitvoering van de Zorgverzekeringswet (Zvw)

2020 was een uitzonderlijk jaar, onvergelijkbaar met voorgaande jaren. De coronapandemie had een ongekende invloed op de maatschappij en specifiek op de zorg. Maatwerk in de bekostiging is mogelijk gemaakt om de effecten van corona te financieren, zorgverzekeraars hebben hiervoor landelijk afspraken gemaakt. In regionaal verband werkten zorgverzekeraars samen met andere partijen om de coronazorg en reguliere zorg toegankelijk te houden. Samenwerking bleek meer dan ooit belangrijk.

In het samenvattend rapport Zvw 2020 geven wij ons oordeel over de uitvoering van de Zorgverzekeringswet door zorgverzekeraars in het kalenderjaar 2020. Hierin gaan wij dus niet in op de grote opgave van de inhaalzorg vanaf de tweede helft van 2021. We gaan wel in op de zorgplicht, zorginkoop, transparantie, het polisaanbod, de financiële verantwoordingen en controle op declaratiestromen. We baseren ons daarbij op de onderzoeken die we ondanks de corona-uitbraak hebben kunnen uitvoeren.

Samenwerking belangrijk
Wij zijn van mening dat veel zaken goed gaan en dat op sommige punten ruimte is voor (verdere) verbetering. De betaalbaarheid en toegankelijkheid van zorg staan al enige tijd onder druk, dit was ook vóór de corona-uitbraak al het geval. De zorgvraag stijgt, de betaalbaarheid knelt en er wordt een groot beroep gedaan op het zorgpersoneel. 

Niemand kan deze opgave alleen oplossen. Onderlinge samenwerking, waarbij de patiënt centraal staat, is hierbij cruciaal. In onze adviezen over passende zorg schetsen wij de noodzakelijke randvoorwaarden. Van zorgverzekeraars verwachten wij inzet en regie waar nodig om de samenwerking met zorgverleners, zorgaanbieders en het sociaal domein, actief vorm te geven. 

Regie in de regio
Regionale samenwerking en regionaal maatwerk, ook over de domeinen heen, is van belang om de zorg toegankelijk te houden. Waar dit niet vanzelf tot stand komt, moet de zorgverzekeraar samen met zorgkantoren en gemeentes de regierol pakken. Zij moeten zich inzetten voor een goede afstemming tussen de verschillende zorgvormen, en tussen zorg uit het basispakket en zorg uit de andere domeinen. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: NZa blikt in samenvattend rapport Zvw 2020 terug op inspanningen zorgverzekeraars in uitzonderlijk jaar
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 29 juni 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!