De rechten, de veiligheid en het welzijn van proefpersonen moet voorop blijven staan

De uitbraak van het coronavirus raakt de uitvoering van klinisch onderzoek en ook proefpersonen die deelnemen aan klinisch onderzoek dat onder de wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO) valt. De rechten, de veiligheid en het welzijn van proefpersonen moet voorop blijven staan.

Let op: Indien nodig wordt informatie aangepast of aangevuld. Houd de IGJ-website en de externe informatie goed in de gaten voor updates.

Om de negatieve gevolgen voor de uitvoering van klinisch onderzoek en proefpersonen te beperken is er een Europees richtsnoer opgesteld. Dit richtsnoer geldt in alle EU-lidstaten en in EER-landen.

Daarnaast heeft de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) op haar website een aantal adviezen geformuleerd.

De IGJ benadrukt dat Nederlandse wet- en regelgeving (waaronder de WMO en de Geneesmiddelenwet) op sommige punten voorgaat. De IGJ heeft een document (zie hieronder) opgesteld met betrekking tot een aantal relevante onderwerpen.

De IGJ verwacht dat onderzoekers en uitvoerders goed kennis nemen van het hierboven genoemde Europese richtsnoer. Zij moeten afwijkingen in hun werkwijze bij het uitvoeren van hun onderzoek door de coronacrisis adequaat documenteren. Als tijdens een inspectie genoemde afwijkingen worden geconstateerd, zal de IGJ met deze situatie rekening houden.

Documenten
Coronavirus (COVID-19): impact op het verrichten en uitvoeren van klinisch onderzoek dat onder de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO) valt


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Coronavirus: impact op klinisch onderzoek met proefpersonen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 14 apr 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!