Het betreft klinisch onderzoek dat onder de wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO) valt

Vanwege de coronacrisis is het merendeel van het klinisch onderzoek dat werd uitgevoerd on hold gezet. Nu het kabinet overgaat tot een stapsgewijze versoepeling van de beperkende maatregelen en de reguliere zorg weer (langzaam) op gang komt, wordt het in Nederland mogelijk om stapsgewijs klinisch onderzoek dat on hold was gezet, niet zijnde klinische onderzoek in CRU’s, weer te starten of nieuw klinisch onderzoek te starten. Om klinisch onderzoek weer te mogen (her)starten moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Het betreft klinisch onderzoek dat onder de wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO) valt.

De voorwaarden (zie hieronder) zijn opgesteld door de IGJ in samenwerking met de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) en met inbreng van relevante veldpartijen.

Het Europees richtsnoer, de adviezen en voorwaarden van de CCMO en de onderwerpen in het eerder door de IGJ opgestelde document (zie hieronder) zijn onverminderd van kracht voor zover niet behandeld in onderstaand document. In het eerdere document van de IGJ vindt u verwijzingen naar alle relevante documenten en informatie.

Documenten
Coronavirus (COVID-19): impact op het verrichten en uitvoeren van klinisch onderzoek dat onder de Wet medischwetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO) valt

Voorwaarden (her)start klinisch onderzoek, niet zijnde klinisch onderzoek op CRU’s


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Klinisch onderzoek met proefpersonen kan gefaseerd hervat worden
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 25 jun 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!