De IGJ heeft in 2018 en 2019 inspectiebezoeken gebracht aan alle UMC’s

Het medisch-wetenschappelijk onderzoek (ook wel klinisch onderzoek) dat in de Nederlandse ziekenhuizen wordt uitgevoerd is op een goed niveau, maar desondanks zijn er wel verbeteringen mogelijk. Dat concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) over de bezoeken aan onder andere de Universitaire Medische Centra (UMC’s).

De IGJ heeft in 2018 en 2019 inspectiebezoeken gebracht aan alle UMC’s. Hierbij viel op dat de veiligheid van proefpersonen in een klinisch onderzoek zo goed mogelijk bewaakt wordt.

Tegelijkertijd vonden de inspecteurs ook verbeterpunten. Zo moeten de onderzoekers de behandelingen in het kader van onderzoek beter scheiden van reguliere behandelingen en hierover beter documenteren, om de kwaliteit van de resultaten van het klinisch onderzoek te verbeteren. Ook was de toestemmingsprocedure niet overal voldoende op orde. In een paar klinische onderzoeken voerden de onderzoekers al studiehandelingen uit, voordat de proefpersonen schriftelijk toestemming hadden gegeven.

Alle UMC’s stuurden de IGJ na de inspectie een plan van aanpak. Hierin gaven ze aan welke verbeteringen ze gaan doen en wanneer deze klaar zullen zijn. De IGJ heeft er vertrouwen in dat met de invoering van de verbeteringen de kwaliteit van het onderzoek binnen de UMC’s nog verder zal toenemen.

Factsheet klinisch onderzoek UMC's 2018-2019


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Medisch wetenschappelijk onderzoek kan op sommige punten beter
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 17 dec 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!