Vanaf vrijdag 5 juni publiceert het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu wekelijks de resultaten van Infectieradar.

Infectieradar is een onderzoek waarmee het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  de verspreiding van het nieuwe coronavirus in de gaten houdt en waar iedereen in Nederland aan mee kan doen, met of zonder klachten. Deelnemers aan Infectieradar vullen elke week een vragenlijst is waarin ze aangeven of zij wel of geen klachten hebben die kunnen wijzen op een infectie met het nieuwe coronavirus.

Vanaf vrijdag 5 juni publiceert het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu wekelijks de resultaten van Infectieradar. 

Aantal mensen met klachten daalt
In week 22, van 25 tot en met 31 mei, hebben ruim 30.000 mensen in Nederland de vragenlijst ingestuurd. Daarvan werd door bijna 10.000 personen 1 of meer klachten gemeld. Niezen, loopneus of een verstopte neus werd daarbij het vaakst door de deelnemers genoemd. Het percentage respondenten van Infectieradar dat klachten meldt die kunnen wijzen op een infectie met het nieuwe coronavirus laat  een sterk dalende lijn zien in de eerste helft van april en daalt daarna minder sterk door.  Dit komt overeen met de andere cijfers die het RIVM dagelijks meldt.

Zicht op klachten
Mensen die zich als deelnemer aan Infectieradar hebben aangemeld geven één keer per week door aan Infectieradar of zij in de afgelopen week koorts of andere klachten hadden die kunnen passen bij een infectie met COVID-19. Hiermee kan het RIVM volgen hoe gezondheidsklachten verspreid zijn in Nederland en hoe zich dat ontwikkelt in de tijd. Die gegevens kan het RIVM gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek naar de verspreiding van het nieuwe coronavirus. In de toekomst kan het RIVM dat ook voor andere virussen en infectieziekten gebruiken. Vanaf vandaag publiceert het RIVM wekelijks de Infectieradar resultaten.

Hoe meer deelnemers aan Infectieradar, hoe beter
Infectieradar is op 17 maart gestart. Sindsdien is er een gestage toename van het aantal deelnemers.  Op dit moment hebben bijna 60.000 mensen in Nederland zich aangemeld voor deelname aan Infectieradar. Het RIVM streeft naar 100.000 respondenten. Deelnemers kunnen zich nog steeds aanmelden. Hoe meer mensen meedoen en wekelijks de vragenlijst invullen, hoe beter. Zo houden we samen de vinger aan de pols.

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  houdt op verschillende manieren de verspreiding van infectieziekten in de gaten. Dat geldt ook voor het nieuwe coronavirus. Een van die manieren is door te kijken naar mensen met klachten die kunnen wijzen op een infectie met het nieuwe coronavirus. Dat doen we met Infectieradar.

Kijk voor meer onderzoeken van het RIVM om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te volgen op Onderzoek naar het nieuwe coronavirus in Nederland.  

Resultaten infectieradar in Nederland

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/nieuws/infectieradar-eerste-resultaten
Originele titel: Infectieradar eerste resultaten
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2020-06-05

Relevante artikelen ...

Nieuw Europees project om beter zicht op RS-virus te krijgen Een RS-virusinfectie (Respiratoir Syncytieel Virus) is een virus dat een infectie aan de luchtwegen kan veroorzaken Het RIVM Rijksinstituut voor Volk... Wetenschap & onderwijs Tue, 02 Nov 2021, 15:00:57
Veranderingen in het afweersysteem door genetische archeologie aangetoond De geschiedenis van de mensheid is bepaald door infectieziekten Met oude DNA monsters is voor het eerst de geschiedenis van het afweersysteem van Eur... Wetenschap & onderwijs Thu, 09 Sep 2021, 12:34:34
Zoektocht naar oorsprong van het virus Het onderzoek rangschikt verschillende scenario’s op volgorde van waarschijnlijkheid Het is nog niet duidelijk waar ter wereld het coronavirus voor h... Wetenschap & onderwijs Wed, 31 Mar 2021, 19:00:40
Mensen met een aangeboren hartafwijking zijn levenslang patiënt Tegenwoordig wordt bijna iedereen volwassen Vroeger overleefden kinderen met een aangeboren hartafwijking hun eerste jaar vaak niet. Tegenwoordig wor... Wetenschap & onderwijs Wed, 24 Mar 2021, 10:42:24
Kans berekening door algoritme Het algoritme helpt met het slim identificeren en selecteren van patiënten die voor vaccinatie in aanmerkingen komen Onderzoekers van Amsterdam UMC h... Wetenschap & onderwijs Wed, 17 Feb 2021, 13:50:58
LUMC betrokken bij ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen Naast vaccins is het belangrijk om ook antivirale geneesmiddelen tegen het coronavirus te ontwikkelen De afdeling Medische Microbiologie van het Leid... Wetenschap & onderwijs Wed, 10 Jun 2020, 15:08:33