Het aantal besmettingen met meningokokken type W liep afgelopen jaar op tot 80

Het rapport ‘Staat van Infectieziekten 2017’ geeft een overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van infectieziekten in Nederland en het buitenland. De meest in het oog springende infectieziekte in 2017 was de meningokokkenziekte. Het aantal besmettingen met meningokokken type W liep afgelopen jaar op tot 80.

In 2017 raakten 80 mensen besmet met de meningokokkenbacterie type W. Tot 2015 liepen gemiddeld 4 mensen deze bacterie, die hersenvliesontsteking kan veroorzaken, op. Door de grote toename krijgen sinds 1 mei kinderen van 14 maanden een vaccin tegen meningokokken dat ook bescherming biedt tegen meningokokken type W. Daarnaast wordt het vaccin aangeboden aan tieners geboren tussen 2001 en 2004.

Gezonde levensjaren

Afgelopen jaar viel ook het aantal besmettingen met legionella op. Het aantal besmettingen steeg de afgelopen 5 jaar van 291 naar 561. De oorzaak is onduidelijk, maar er is volgens onderzoekers van het RIVM wel een relatie met warm en nat weer. De meeste gezonde levensjaren gingen afgelopen jaar in Nederland verloren aan griep, pneumokokkenziekte en legionella, zo blijkt uit het rapport.

Thema: Infectieziekten-epidemiologie anno 2018

De ‘Staat van Infectieziekten in Nederland 2017’ geeft beleidsmakers bij het ministerie van VWS en de GGD’en inzicht in de ontwikkelingen van infectieziekten in Nederland en in het buitenland. In de jaarlijkse rapportage wordt elk jaar ook aandacht besteed aan een speciaal thema. Dit jaar gaat dat over infectieziekten-epidemiologie anno 2018. De sterke toename van digitale gegevens maakt het onder meer mogelijk uitbraken van ziekten eerder op te sporen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Meningokokken-W meest opvallende infectieziekte van 2017
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 04 sept 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!