Hoewel veel kinderen medicijnen nodig hebben, is de optimale dosering vaak niet bekend

De werkzaamheid en veiligheid van ongeveer de helft van alle geneesmiddelen die aan kinderen worden voorgeschreven, is niet voldoende onderzocht. Omdat groei en ontwikkeling de manier veranderen waarop het lichaam van een kind met medicijnen omgaat, loopt het een verhoogd risico om ineffectieve of onveilige medicijnen te krijgen. Hoewel veel kinderen medicijnen nodig hebben, is de optimale dosering vaak niet bekend.

De afdeling Farmacologie en Toxicologie van het Radboudumc is gestart met verder onderzoek naar effectievere en veiligere medicijndoseringen voor kinderen, met behulp van een subsidie van de Bill & Melinda Gates Foundation. Onder leiding van prof. Saskia de Wildt en samen met het Kinderformularium, zullen voorspellende modellen of 'virtuele kinderen' worden gebruikt om de optimale dosering voor kinderen van verschillende leeftijden te bepalen.

Om ervoor te zorgen dat kinderen in heel Europa deze geoptimaliseerde doseringen krijgen, zullen de doseringen beschikbaar worden gesteld aan artsen en apothekers via het Kinderformularium en internationaal geaffilieerde websites. Artsen en apothekers zullen worden opgeleid om deze 'virtuele' kinderen te gebruiken en om de aanbevelingen voor dosering op te nemen in de richtlijnen voor de behandeling van kinderen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Veiliger en effectiever gebruik van geneesmiddelen bij kinderen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 24 aug 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!