Het is mogelijk om het systeem aan te passen aan de behoeften van het betreffende land

Het in Nederland ontwikkelde Kinderformularium geeft nu ook kinderartsen en apothekers in het buitenland de beschikking over een database met aanbevelingen voor geneesmiddelendoseringen speciaal gericht op de behandeling van kinderen. Duitsland, Oostenrijk en Noorwegen zijn de eerste landen waarin het Kinderformularium is uitgerold. Alle partijen tekenden hiervoor een licentieovereenkomst met het Nederlandse Kinderformularium NKFK (Nederlands Kenniscentrum Farmacotherapie bij Kinderen).

Saskia de Wildt, medisch directeur en kinderarts, hoogleraar Klinische Farmacologie van het Radboudumc:  'Het Kinderformularium is uniek. Het heeft veel tijd en inspanning gekost om het goed en zorgvuldig op te zetten en verder te ontwikkelen. Hiervoor is samengewerkt met een groot netwerk van Nederlandse artsen en apothekers. We ontvingen financiële steun van verschillende partijen, en sinds 2017 financiert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onze Nederlandse activiteiten.'

'Het vraagt continue monitoring om te kijken of de gegevens nog up-to-date zijn en aan alle voorwaarden van medicatie voor kinderen voldoen. Ik ben heel trots en blij dat het Kinderformularium nu ook wordt gebruikt buiten Nederland en dat we hiermee ons kindspecifieke doseringsinformatiesysteem voor geneesmiddelen kunnen delen met andere landen. We kijken uit naar andere landen die bij ons aansluiten om ook daar te kunnen bijdragen aan veiligere en effectievere geneesmiddelzorg voor kinderen.'

Maatwerk mogelijk per land
Het is mogelijk om het systeem aan te passen aan de behoeften van het betreffende land. Alle landen hebben de bestaande inhoud zorgvuldig gecontroleerd, en waar nodig werd de database uitgebreid met geneesmiddelen die niet in Nederland maar wel in het betreffende land worden gebruikt.

Tjitske van der Zanden, technisch directeur van het Kinderformularium en onderzoeker aan het Radboudumc en Erasmus MC: ‘Het ultieme doel is om ook samen te werken op de inhoud. Door samen de doseeradviezen op te stellen kunnen we het werk verdelen, de onderhoudscyclus versnellen en kunnen we de informatie verder uitbreiden, bijvoorbeeld met doseringen voor kinderen met obesitas of te vroeg geboren kinderen. Voor ons staat voorop dat we ervoor kunnen zorgen dat kinderen in alle landen de juiste medicatie krijgen in de juiste dosering, dit is een mooie eerste stap!’


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nederlands Kinder­formularium nu ook in gebruik in het buiten­land
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 02 mei 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!