Elk jaar klopt ongeveer vijf procent van alle Nederlanders – volwassenen en kinderen – aan bij een niet-reguliere behandelaar

Niet-reguliere behandelingen voor kinderen kunnen wel degelijk schadelijk zijn, schrijven Jan Peter Rake, Björn Vos en Arine Vlieger in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Ze baseren zich op meldingen die kinderartsen drie jaar lang doorgaven aan het Nederlands Signalering Centrum Kindergeneeskunde (NSCK).

De vaak gehoorde uitspraak baat het niet, dan schaadt het niet, klopt niet als het gaat om ‘alternatieve’, niet-reguliere behandelingen bij kinderen. Met enige regelmaat zijn die behandelingen wel degelijk schadelijk. Soms door het giftige effect van (Chinese) kruiden, (te) hoge doseringen vitamines of supplementen of het onjuist ‘kraken’ van de wervelkolom (manuele therapie). Nog vaker ontstaat schade op een indirecte manier, bijvoorbeeld door het uitstellen of stoppen van een reguliere behandeling of het gebruik van een verkeerd dieet.

Alternatieve artsen en middelen
Elk jaar klopt ongeveer vijf procent van alle Nederlanders – volwassenen en kinderen – aan bij een niet-reguliere behandelaar. Voor kinderen die onder behandeling zijn van een kinderarts gebeurt dat nog veel vaker. Jan Peter Rake, medisch directeur en kinderarts in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis: “Zeker de helft van de kinderen met een chronische of levensbedreigende aandoening bezoekt in het jaar daarvoor een niet-reguliere therapeut of gebruikt alternatieve medicijnen zoals homeopathische middelen. Om te zien of dat kwaad kan, hebben Björn Vos van het Martini ziekenhuis, Arine Vlieger van het St Antonius ziekenhuis en ik dit onderzocht.”

Soms levensbedreigend
Bij het NCSK werden 32 unieke casus gemeld. Een klein aantal, maar door de setting van het onderzoek waarschijnlijk het topje van de ijsberg aan nadelige effecten. Acht kinderen ondervonden een ernstig nadeel, bij drie kinderen leverde het zelfs een levensbedreigende situatie op en bij een kind ging het om een potentieel levensbedreigende situatie. Deze situaties moeten echt worden voorkomen. Anderzijds is het ook niet zo dat nu alle niet-reguliere behandelingen moeten worden afgewezen. Rake: “We weten dat een niet-reguliere behandeling door extra aandacht, placebowerking of om een andere reden ook kan helpen. Niet voor niets is ongeveer de helft van de ouders van kinderen positief over dergelijke behandelingen.”

Aanbevelingen
Vandaar dat de auteurs een lijst met tien adviezen aan hun artikel hebben toegevoegd, zoals ‘Stop nóóit met een reguliere behandeling of reguliere geneesmiddelen op advies van een alternatief werkende behandelaar. Overleg altijd eerst met de arts die het geneesmiddel of de behandeling heeft voorgeschreven.’ Of ‘Wees terughoudend met vitaminepreparaten die alternatief werkende behandelaars adviseren. Vitamines in hoge doseringen kunnen schadelijk zijn voor uw kind.’ Het zijn adviezen om de kans op ongewenste schade te beperken zonder niet-reguliere behandelingen categorisch af te wijzen,” zegt Rake.

Het artikel en de adviezen zijn hier te vinden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Alternatieve behandelingen zijn soms schadelijk voor kinderen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 16 nov 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!