Het doel is om het vaccinatieschema en de optimale dosis voor het opwekken van een immuunrespons te bepalen

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Centre for Human Drug Research (CHDR) doen gezamenlijk mee aan het fase 2 onderzoek naar het kandidaat-vaccin van Janssen Vaccines tegen het coronavirus. Vanaf 14 september wordt het vaccin getest op 45 proefpersonen in Leiden. Het doel is om het vaccinatieschema en de optimale dosis voor het opwekken van een immuunrespons te bepalen.

“In een fase 2a klinische studie onderzoeken we welke dosis en vaccinatieschema er het effectiefst is in het opwekken van een immuunrespons bij proefpersonen”, legt Meta Roestenberg, internist-infectioloog bij het LUMC en medisch verantwoordelijke van deze studie, uit. “Met deze studie kunnen nog niet bepalen of de opgewekte immuunrespons ook voldoende is om te voorkomen dat iemand ziek wordt door het coronavirus. Dat zal uit een opvolgende fase 3 studie moeten blijken”, vult Ingrid de Visser-Kamerling, hoofdonderzoeker vanuit het CHDR, aan.

Vaccinatieschema
In deze dubbelblinde studie krijgen gezonde proefpersonen elk drie keer het vaccin toegediend volgens verschillende tijdschema’s. “Omdat we meerdere tijdsperiodes tussen de vaccinaties testen, kunnen we ook de impact van een eventuele vertraging in het vaccinatieschema door bijvoorbeeld een opleving van het virus onderzoeken”, vertelt Meta. 

“Daarnaast willen we onderzoeken of een lagere dosis van het vaccin ook immuniteit kan opwekken. Mocht die dosis effectief zijn dan is dat zeer gunstig aangezien heel veel mensen gevaccineerd moeten worden”, zegt Ingrid. Door een lagere dosis te gebruiken kunnen meer mensen gevaccineerd worden.

Het kandidaat-vaccin wordt in totaal op 550 deelnemers getest. Het LUMC en CHDR krijgen samen 45 proefpersonen onder hun hoede. De deelnemers worden intensief gecontroleerd en gevolgd tot 12 maanden na het toedienen van de tweede vaccinatie. “De studie duurt daarom 13 tot 15 maanden”, zegt Ingrid. 

Samenwerking
Meta en Ingrid werken al jaren intensief samen, zo ook nu aan het Janssen vaccin onderzoek. De vaccinaties worden toegediend in het CHDR en de controles vinden plaats in het LUMC. “De infrastructuur maakt dat deze samenwerking heel logisch is, het CHDR bevindt zich op een steenworp afstand van het LUMC”, vertelt Meta. Maar dat is niet de enige reden. Meta: “De vaccinatiepoli in het LUMC heeft veel kennis en ervaring met vaccinatietechnologieën en het CHDR heeft veel ervaring met partijen uit de industrie en vroege fase geneesmiddelonderzoek.” Ingrid: “We vullen elkaar dus perfect aan.” 

Bijdrage leveren 
Beide onderzoekers vinden het fantastisch om aan deze studie mee te werken. “Het is een enorme uitdaging”, zegt Meta. Ingrid: “Het is belangrijk dat dit onderzoek goed en snel kan worden uitgevoerd en ik ben blij dat ik een bijdrage mag leveren aan een onderzoek dat zoveel voor de wereld kan betekenen.” 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: LUMC en CHDR gaan kandidaat-coronavaccin Janssen testen in fase 2 onderzoek
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 01 sept 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!