Minder dan 1,5 procent van het menselijk genoom bevat informatie over de naar schatting 25.000 genen

LUMC-wetenschapper Baoxu Pang krijgt 1,75 miljoen euro van de European Reseach Council (ERC). Met de zogenoemde Starting Grant gaat hij stukjes van menselijk DNA in kaart brengen die de omzetting van genen in eiwitten onderdrukken. Zelf noemt hij deze silencers de ‘dark side’ van het genoom.

Minder dan 1,5 procent van het menselijk genoom bevat informatie over de naar schatting 25.000 genen. De rest zijn stukjes genoom die bepalen in welke celtypen en op welk tijdstip bepaalde genen worden vertaald in eiwitten. De meeste van deze regulerende elementen zijn uitgebreid gekarakteriseerd, maar één klasse - de silencers - is nog niet systematisch in kaart gebracht en bestudeerd. Wel is bekend dat silencers het aflezen van genen onderdrukken. Pang: "Ik noem ze de ‘dark side’ van het genoom, omdat er zoveel onbekend over is.”

Systematisch in kaart
Pang gebruikt zijn Starting Grant om silencers in het menselijk genoom systematisch in kaart te brengen en meer te leren over de biologie ervan. “Mijn doel is om te leren hoe silencers er in detail uitzien, hoe ze aangestuurd worden en op welke processen ze invloed hebben. Ook ga ik zoeken naar ziekten die mogelijk een verband hebben met mutaties in silencers en manieren om silencers te beïnvloeden.”

Meer weten? Lees het interview met Baoxu Pang en de informatie over zijn onderzoekslab op de site van het LUMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 1,75 miljoen euro om de ‘dark side’ van het genoom in kaart te brengen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 06 sep 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!