CMV is een veel voorkomend virus waarmee heel veel mensen in hun leven mee besmet raken

Ons immuunsysteem (afweersysteem) beschermt ons voortdurend tegen allerlei ziekteverwekkers. Naarmate wij ouder worden, veroudert dit immuunsysteem en wordt de bescherming minder. Dit is een natuurlijk proces. Maar ook andere factoren kunnen veroudering van het immuunsysteem tot gevolg hebben. Sara van den Berg promoveert op 18 november aan de Universiteit Utrecht op haar onderzoek naar de mogelijke effecten van het cytomegalovirus (CMV) op de werking van ons immuunsysteem.

CMV is een veel voorkomend virus waarmee heel veel mensen in hun leven mee besmet raken. De infectie verloopt meestal zonder klachten maar het virus blijft wel in het lichaam aanwezig. Het immuunsysteem zorgt dan voortdurend voor het onder controle houden van het virus. Dit zou kunnen leiden tot ‘overbelasting’ van het systeem. Of anders gezegd, het verouderingsproces van het systeem zou zich kunnen versnellen en daardoor zou het immuunsysteem minder goed gaan werken.

Effect op bescherming tegen griepvirus
Het eerste deel van het onderzoek gaat over het effect van CMV op de bescherming tegen griepvirus. Als iemand een CMV-infectie bij zich draagt, zal zijn/haar afweer tegen het griepvirus naar verloop van tijd minder worden? Uit het onderzoek blijkt dat dit niet het geval is. CMV heeft geen nadelig effect op de afweerreactie tegen griepvirus of de werkzaamheid van de griepvaccinatie.  

Invloed op T-cellen
Het tweede deel van het onderzoek gaat over het effect van CMV op T-cellen. Deze cellen maken deel uit van ons immuunsysteem. We zien dat een CMV-infectie met name bij oudere mensen direct een grote invloed heeft op het aantal en het uiterlijk van T-cellen. Bij jongere mensen is die invloed minder groot. Maar we hebben geen bewijs gevonden dat CMV ook het functioneren van T-cellen, en daarmee het afweersysteem,  beïnvloedt. 

Resultaten
Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt het effect van CMV op (de veroudering van) het immuunsysteem kleiner, is dan eerder werd verondersteld.  Ook draagt het bij aan een beter begrip van CMV en T-cellen.

Impact of cytomegalo virus on ageing of the immune system


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Effect CMV op immuunsysteem kleiner dan verondersteld
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 19 nov 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!