De studie wordt uitgevoerd in samenwerking met Wageningen University & Research en het Utrecht Institute for Pharmaceutical Sciences

Het Erasmus MC werkt mee aan een grote studie naar de productie van nieuwe voedingseiwitten. De zoektocht naar deze eiwitten is nodig om in 2050 de wereldbevolking nog te kunnen voeden.

Universitair hoofddocent dr. Nicolette de Jong, verbonden aan de sector Allergologie en Klinische Immunologie, gaat onderzoeken of die potentiële voedingseiwitten mogelijk allergische reacties kunnen geven. Want voedingseiwitten moeten natuurlijk wél veilig zijn. Ze heeft daarvoor ongeveer een half miljoen euro subsidie gekregen.

Voedselindustrie
De studie wordt uitgevoerd in samenwerking met Wageningen University & Research (WUR) en het Utrecht Institute for Pharmaceutical Sciences (UIPS). Aangesloten zijn, naast het Erasmus MC ook vijf grote spelers uit de voedselindustrie: Nutricia, Nestle, Arla, Cargill, Phycom.

De uitdaging is groot: in 2050 is jaarlijks 1100 miljoen ton voeding nodig om alle monden op aarde te voeden. Daardoor raakt wereldwijd de landbouwgrond uitgeput en staat de productie van dierlijke eiwitten –lees de veeteelt- onder grote druk vanwege de grote schade die ze veroorzaakt aan het milieu. Er moeten dus nieuwe, duurzame bronnen worden aangeboord om voedsel te produceren.

Complicerende factor is dat in 2025 50 procent van de Europeanen een vorm van allergie heeft. Dat is de voorspelling althans van de European Academy for Allergy and Clinical Immunology (EAACI). De nieuw te produceren eiwitten mogen dus geen allergische reacties opwekken.

‘Nieuwe voedingseiwitten moeten wél veilig zijn’
Er zijn veel potentiële bronnen die voor duurzame voedingseiwitten kunnen gaan zorgen. Dat zijn voornamelijk plantaardige eiwitten. ’90 Procent van de hedendaagse vegaburgers is gemaakt van soja. We blijven daar momenteel erg in hangen. Maar ook de productie van soja is ontzettend belastend voor het milieu,’ verzucht Nicolette de Jong.

Oceanen
‘In het project worden bestaande voorspellende modellen geijkt met wat we al weten over heel bekende vormen van voedselallergie, zoals die voor pinda en melk’, legt Nicolette de Jong uit. De WUR en het UIPS zullen onder andere gaan experimenteren met eiwitten uit zee.

‘De oceanen bieden een reusachtig potentieel aan eiwitrijke vegetatie’, zegt De Jong. ‘Denk aan zeewieren en algen.’ Maar ook peulen, granen, algen, gist, waterlinzen en insecten vormen een goede bron van eiwitten.

Tevens wordt onderzoek gedaan naar het recycleren van plantaardige afvalstromen. ‘Als wij bloemkool of wortelen eten, gooien we de stronk en het loof weg. Maar de eiwitten die daarin zitten, zijn natuurlijk prima eetbaar’, legt De Jong uit.

De onderzoekers zoeken vooral aansluiting bij producenten van voorverpakte groenten. ‘In die fabrieken verdwijnen tonnen aan snijresten in de prullenbak. En wat denk je van cashewvruchten. De cashewnoot groeit aan een flinke, peervormige vrucht. Ook die wordt weggegooid, maar is prima bruikbaar.’

Bewerkt
Dit soort afvalproducten, zoals ook alle eiwitten uit de zee, moeten echter eerst worden bewerkt voordat ze kunnen worden gegeten. Denk aan diepvriezen, verhitten, drogen, of een bewerking met chemicaliën. Tijdens dat bewerkingsproces veranderen de eiwitten van structuur. Er zal worden uitgezocht of enerzijds de nieuwe eiwitten, en anderzijds de veranderde eiwitstructuren allergische reacties oproepen.

Daar komen Nicolette de Jong én patiënten van de sector Allergologie om de hoek kijken. Over allergische reacties, het gedrag van cellen tijdens zo’n allergische reactie, en over het immuunsysteem zijn al heel veel data verzameld. De Jong gaat aan de hand van al die data voorspelmodellen opstellen die toegepast kunnen worden op de nieuwe eiwitten.

Huidtest
Ook zal ze bij een groep patiënten met een voedselallergie gaan onderzoeken of het potentiële nieuwe voedingseiwit een reactie teweeg brengt in het immuunsysteem van de patiënt. Daarvoor maakt ze gebruik van de huidtest. ‘De huidtest is een nauwelijks invasieve manier om te meten of een eiwit een allergische reactie geeft. Je doet er de patiënt geen kwaad mee, en weet binnen 20 minuten een uitslag.’

De gehele studie wordt met 2,7 miljoen euro gesubsidieerd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Allergie is een uitdijend probleem
De EAACI voorspelt dat in 2050 de helft van alle Europeanen een allergie heeft. Dat is een gigantisch hoog aantal.

Pinda’s
‘Op dit moment heeft al één op de drie mensen een huisstofmijtallergie, een kwart heeft een pollenallergie. Voedselallergie komt iets minder vaak voor maar ook allergie voor pinda’s is een groot probleem binnen de allergologie.’

Tropische bomen
Met de klimaatverandering wordt het er niet beter op. ‘Door de hogere temperaturen kunnen hier nu tropische planten aarden die allergeen zijn. Zo zien wij een toenemend aantal mensen met een allergie voor ambrosia of voor olijfbomen.’

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Joyce de Bruijn
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
Wat is de URL bij deze bron?: https://amazingerasmusmc.nl/actueel/erasmus-mc-test-nieuwe-voedselbronnen-op-allergenen/
Originele titel: Erasmus MC test nieuwe voedselbronnen op allergenen
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2020-12-10

Relevante artikelen ...

Studie naar medicijn voor zeldzame schildklierziekte Het gaat om het Allan-Herndon-Dudley Syndroom (AHDS) Onderzoekers van het Erasmus MC zijn een nieuwe studie gestart naar een geneesmiddel tegen een z... Wetenschap & onderwijs Sat, 17 Jul 2021, 11:54:15
Verdere ontrafeling ontstaan Barrett slokdarm Barrett slokdarm is een aandoening waarbij het slijmvlies dat de slokdarm bekleedt, afwijkt Het Erasmus MC heeft een belangrijke stap voorwaarts ge... Wetenschap & onderwijs Sun, 04 Jul 2021, 03:41:38
Wetenschap als teamsport De subsidies, per project 750.000 euro, staan in het kader van het ZonMW-programma Open Competitie Erasmus MC’ers zijn blij gemaakt met een subsidie ... Wetenschap & onderwijs Tue, 15 Jun 2021, 10:22:49
Menselijke fermentatie wordt in kaart gebracht door nieuwe methode Onze darmen bevatten biljoenen bacteriën Wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht gaan voor het eerst in de adem van mens... Wetenschap & onderwijs Mon, 14 Jun 2021, 10:44:10
Lewy bodies hebben een consistente, ui-achtige, opbouw Deze mysterieuze bolletjes in hersencellen, spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van de ziekte van Parkinson Lewy bodies, mysterieuze bolletje... Wetenschap & onderwijs Sat, 12 Jun 2021, 14:18:35
Regisseur van het DNA-kopieerproces ontdekt Nieuw mechanisme dat werkt als een soort regisseur bij het DNA-kopieerproces Als een lichaamscel wil delen, moet het DNA letter voor letter worden ge... Wetenschap & onderwijs Tue, 08 Jun 2021, 12:41:57