Onderzoeksresultaten geven een mogelijke verklaring voor de snellere verspreiding van SARS-COV-2 vergeleken met SARS en MERS

Het SARS-COV-2 coronavirus onderscheidt zich van andere virussen doordat het zich gemakkelijk vermenigvuldigt in de neus. Daardoor zou verklaard kunnen worden dat het virus sneller overdraagbaar is dan SARS of MERS.

Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling Virologie van het Erasmus MC. De virologen wilden weten wat de verschillen zijn tussen het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) en virussen die al langer bekend zijn zoals MERS EN SARS. Door meer over het virus te weten, wordt duidelijker welke maatregelen zouden kunnen helpen om verdere verspreiding tegen te gaan en om een behandeling of vaccin te ontwikkelen.

Longschade
Bij apen met het coronavirus, vonden  de onderzoekers  het virus in de neus, de longen en de darmen zonder dat zij symptomen hadden zoals hoesten, verkoudheid, kortademigheid of diarree. De dieren hadden wel longontsteking, met afwijkingen vergelijkbaar met de longschade bij SARS. Bij oudere apen bleef het virus langer aantoonbaar.

MERS
De onderzoeksresultaten geven een mogelijke verklaring voor de snellere verspreiding van SARS-COV-2 vergeleken met SARS en MERS.  SARS en MERS vermenigvuldigen voornamelijk dieper in de luchtwegen, waardoor ze zich minder snel verspreiden via kuchen of hoesten.
 
Nodig
,,Het betekent dus dat de maatregelen zoals die nu door het kabinet zijn afgekondigd nodig zijn. Dat het nuttig is om bijeenkomsten van grote groepen mensen te voorkomen. En ook dat mensen zelf kunnen bijdragen aan het afremmen van de verspreiding door hun sociale contacten nu te beperken’’, zegt Marion Koopmans, hoofd van de afdeling Virologie van het Erasmus MC.
 
Het onderzoek is vrijdag 17 april gepubliceerd op de website van Science


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Datum: 19 apr 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!