Alle inwoners (vanaf 2 jaar), met of zonder klachten, worden opgeroepen zich te laten testen

Alle inwoners van de gemeente Lansingerland (vanaf twee jaar) worden opgeroepen zich te laten testen op het coronavirus. Door op grote schaal te testen willen de GGD Rotterdam-Rijnmond en Erasmus MC beter zicht krijgen op de verspreiding van het coronavirus en de Britse variant.

Tegelijkertijd is het belangrijk dat bewoners die positief getest worden thuis blijven. Om zo de verspreiding van het coronavirus af te remmen. In navolging van het eerdere uitbraakonderzoek onder scholen uit Bergschenhoek is het grootschalig testen een vervolgstap in dit onderzoek. Lansingerland is de eerste gemeente in Nederland die gevraagd wordt mee te werken aan een dergelijk grootschalig uitbraakonderzoek ‘risicogericht grootschalig testen’.

Oproep burgemeester Pieter van de Stadt
GGD Rotterdam-Rijnmond heeft samen met Erasmus MC besloten dat Lansingerland zich leent voor het grootschalig testen op corona. Als gemeente Lansingerland werken wij hier graag aan mee. Pieter van de Stadt licht toe: “Dit onderzoek is waardevol voor heel Nederland. Maar vooral ook voor de inwoners van Lansingerland om ervoor te zorgen dat het virus zich niet verder kan verspreiden. Testen helpt daarbij. De GGD verdient nu al een groot compliment voor het harde werk. Ik roep alle inwoners op om zich te laten testen en zich strikt aan de regels te houden. In het belang van ieders gezondheid.”

Wat gaat er gebeuren?
Alle inwoners (vanaf 2 jaar), met of zonder klachten, worden opgeroepen zich te laten testen. Iedereen in Lansingerland ontvangt vanaf woensdag 13 januari een uitnodiging op de deurmat. Om te voorkomen dat er lange wachtrijen ontstaan bij het maken van de afspraak, is er een indeling gemaakt aan de hand van postcodegebieden. Er een speciaal landelijk nummer opengesteld om te bellen. De afgelopen dagen heeft de GGD samen met Erasmus MC extra testcapaciteit georganiseerd zodat inwoners snel en dichtbij kunnen worden getest. Hiervoor worden een aantal bestaande en mobiele testlocaties ingezet. Het is de bedoeling dat het testen 13 januari kan beginnen. Bij personen die positief getest worden, wordt ook bron- en contactonderzoek uitgevoerd. Inwoners die nu al klachten hebben worden opgeroepen zich direct te laten testen, dit kan via www.coronatest.nl of te bellen naar 0800-1202.

Waarom een uitbraakonderzoek in Lansingerland?
Het op grote schaal testen van alle inwoners van Lansingerland is erop gericht om daar waar we risico’s zien, te acteren en daarmee dichter op het virus te komen. Aanleiding voor het onderzoek is de uitbraak op een basisschool in Bergschenhoek en de onderzoeksresultaten van omliggende scholen. Uit de gegevens uit Engeland blijkt dat de nieuwe Britse variant van het virus waarschijnlijk veel besmettelijker is. Met dit risicogericht grootschalig testen wil het Erasmus MC samen met de GGD onderzoeken hoe het virus zich verspreid en hoe we die verspreiding effectief kunnen afremmen.

Onderdeel van het onderzoek is het laagdrempelig testen van inwoners en een bron- en contactonderzoek bij mensen die positief zijn getest. Daarnaast zorgt het onderzoek er ook voor dat inwoners die het virus onder de leden hebben (met of zonder klachten) in quarantaine gaan om verdere verspreiding van het virus te stoppen. Marion Koopmans van het Erasmus MC: “Met de huidige druk op ons zorgsysteem is het essentieel dat we het coronavirus en dus ook de Britse variant zoveel mogelijk onder controle krijgen. Vandaar dat er gekozen is voor deze aanpak”.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / David Drexhage
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Risicogericht grootschalig testen in heel Lansingerland
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 12 jan 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!