De Hermesdorfprijs gaan elk jaar naar één of meer senior onderzoeker(s) van de Radboud Universiteit of het Radboudumc

Het COVID-19-onderzoeksteam van het Radboudumc dat onderzoek doet naar het BCG-vaccin, de bradykinine-hypothese en de rol van genetica bij COVID-19 ontvangt de Hermesdorfprijs 2020. Dit team bestaat uit onder anderen Frank van de Veerdonk, Mihai Netea, Roger Brüggemann, Leo Joosten en Alexander Hoischen. Charlotte Bekker ontvangt de Hermesdorf Talentprijs.

De Hermesdorfprijs gaan elk jaar naar één of meer senior onderzoeker(s) van de Radboud Universiteit of het Radboudumc. De Hermesdorf Talentprijs gaat naar een wetenschapper aan begin van haar of zijn carrière. De prijzen zijn vernoemd naar prof. mr. B.H.D. Hermesdorf, rector magnificus van de Radboud Universiteit van eind 1942 tot september 1945. Om principiële redenen weigerde hij - als enige Nederlandse rector magnificus - de studenten een loyaliteitsverklaring aan de Duitse bezetter voor te leggen, wat leidde tot sluiting van de universiteit in april 1943. Zo hield hij zijn rug recht in moeilijke tijden.

In de traditie van de naamgever wordt de prijs uitgereikt aan onderzoekers die een zekere vorm van moed hebben getoond, hun nek hebben uitgestoken of niet zijn teruggedeinsd voor weerstand. De prijs bestaat uit een oorkonde en een plaquette met de afbeelding van prof. Hermesdorf.

Het COVID-19-onderzoeksteam van het Radboudumc dat onderzoek doet naar het BCG-vaccin, de bradykinine-hypothese en de rol van genetica bij COVID-19, bestaande uit onder anderen Frank van de Veerdonk (links op de foto), Mihai Netea (rechts op de foto), Roger Brüggemann, Leo Joosten en Alexander Hoischen.

2020 was het jaar van de coronapandemie, met wereldwijd ruim anderhalf miljoen doden, meer dan zeventig miljoen besmettingen en een samenleving die zijn weg probeert te zoeken tussen het leven door te laten gaan en volledige lockdowns. Wetenschappers van het Radboudumc speelden in het COVID-19 onderzoek een vooraanstaande rol, waarbij vooral de bradykinine-hypothese, het BCG-onderzoek en de genetische kwetsbaarheid voor SARS-CoV-2 opvielen.

In een ongekend hectisch jaar maakten zij belangrijke stappen in het onderzoek naar de behandeling van het coronavirus. Als de onderzoekers in april hun hypotheses over het virus publiceren, ‘eeft dat de aandacht van artsen, wetenschappers en farmaceuten van over de hele wereld’, schrijft de Volkskrant. Prijzenswaardig is ook dat ze in deze drukke periode tijd maken om hun bevindingen toe te lichten en te verklaren in (inter)nationale media.

Veel ongebruikte medicijnen zouden, na een kwaliteitscontrole in de apotheek, opnieuw uitgegeven kunnen worden aan een andere patiënt die precies dat medicijn nodig heeft. Maar de huidige wetgeving laat dat niet toe. Het risico dat een medicijn verkeerd bewaard is geweest en van verminderde kwaliteit is, wordt te groot geacht. Bekker heeft daarom een speciale werkwijze bedacht om heruitgifte wel mogelijk te maken.

Antikankermedicijnen worden verpakt in een speciale verpakking, met een verzegeling en een temperatuurlogger. Als deze medicijnen overblijven en worden teruggebracht naar de apotheek wordt gecontroleerd of de verzegeling niet is verbroken, of het medicijn niet gebruikt is en of de bewaartemperatuur niet te hoog of te laag was. Na controle in de apotheek kan het medicijn veilig aan een andere patiënt worden verstrekt. Hiervoor is een uitzondering op de bestaande wetgeving aangevraagd.

Lees meer over de Hermesdorfprijzen


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Hermesdorf­prijzen voor COVID-19-onderzoeksteam en Charlotte Bekker van het Radboudumc
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 04 jan 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!