De meting wordt gedaan met behulp van zogeheten kwaliteitsindicatoren

Het is al jaren een belangrijk onderwerp van discussie: hoe meet je de kwaliteit van een fysiotherapiebehandeling? Voor het eerst is een brede coalitie van fysiotherapeuten, patiënten en zorgverzekeraars onder leiding van IQ healthcare, onderzoeksafdeling van het Radboudumc, erin geslaagd om afspraken te maken over het meten van de kwaliteit. Goed nieuws voor de patiënt. Want door de uitkomsten van behandelingen van patiënten met elkaar te vergelijken, kunnen fysiotherapeuten de resultaten van hun behandelingen zichtbaar maken voor het publiek en waar nodig verder verbeteren.

De meting wordt gedaan met behulp van zogeheten kwaliteitsindicatoren. Met zo’n indicator bereken je scores van praktijken op een bepaald aspect van kwaliteit van zorg, bijvoorbeeld of de patiënt minder rugpijn heeft na de behandeling door de fysiotherapeut. De indicatoren zijn ontwikkeld voor twee van de meest voorkomende fysiotherapiebehandelingen: COPD en lage rugpijn. De komende jaren worden de metingen verder uitgebreid en doorontwikkeld.

Indicatoren geschikt voor kwaliteitsverbetering
Al in 2017 bereikten de betrokken partijen overeenstemming over de te meten data. IQ healthcare vergeleek de afgelopen jaren de uitkomsten van 5.000 behandelde patiënten met COPD en 72.000 patiënten met lage rugpijn. Het onderzoek laat grote verschillen tussen de praktijken zien: ongeveer een derde van de praktijken scoort onder het gemiddelde, een derde gemiddeld, en een derde bovengemiddeld op de verschillende uitkomstindicatoren. De indicatoren blijken geschikt voor kwaliteitsverbetering van de fysiotherapiepraktijk en voor transparantie van de behandeling richting de patiënt.

Beter onderbouwde keuze
Door de indicatoren te meten kan de kwaliteit van de gegeven behandelingen beter vergeleken worden. Ook kunnen patiënten en verwijzers een beter onderbouwde keuze maken voor een fysiotherapeut. Voor de beroepsvereniging KNGF en het praktijkregister voor fysiotherapie van SKF geven de resultaten aanleiding om deze kwaliteitsindicatoren verder door te ontwikkelen. Doel is om kennis te delen, te verbeteren en inzicht te krijgen in de variatie van resultaten van de behandelingen.

Onderzoeker Koen Verburg van het Radboudumc is tevreden met het concrete resultaat: “Deze indicatoren zijn een primeur in de fysiotherapie. Hiermee kan de fysiotherapeutische zorg verder worden verbeterd zodat de patiënt, de verwijzers en de zorgverzekeraars weten waar ze voor kiezen en welke kwaliteit ze mogen verwachten.”

De resultaten van het onderzoek zijn te vinden in een samenvatting voor lage rugklachten en COPD.
Deze pilot is door de zorgverzekeraars De Friesland en CZ gesubsidieerd en samen met hen, het Longfonds, de vereniging van rug patiënten NVVR,  het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en de Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF) vormgegeven onder leiding van IQ healthcare.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Inzicht in kwaliteit fysiobehandeling grote stap dichterbij
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 24 sep 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!