De COVID-19 datacoalitie stelt de data beschikbaar aan het RIVM

Op initiatief van de COVID-19 datacoalitie kunnen huisartsen via NHGDoc en Medicom een korte vragenlijst invullen voor alle patiënten met een verdenking op COVID-19 ziekte. Deze twee landelijke registratie-initiatieven voor huisartsen vullen elkaar aan. Deze informatie is van belang om de verspreiding van het nieuwe coronavirus nog beter in kaart te kunnen brengen. Ook helpt het om meer informatie te verzamelen over patiënten die een hoger risico hebben op een ernstig verloop van COVID-19. De COVID-19 datacoalitie stelt de data beschikbaar aan het RIVM.

Daarnaast kunnen huisartsen via ZorgDomein sterfte aan en palliatieve zorg voor verdachte en bewezen COVID-19 ziekte registreren. Deze registratie richt zich op de intensieve en palliatieve zorg die huisartsen buiten het ziekenhuis leveren aan kwetsbare patiënten en de sterfte daaraan. Het initiatief hiertoe komt van het Consortium Huisartsgeneeskunde (de 8 universitaire vakgroepen huisartsgeneeskunde). Ook deze gegevens komen beschikbaar voor het RIVM.

Het RIVM publiceert dagelijks de cijfers over het aantal patiënten met COVID-19 in Nederland. Dit zijn de bewezen patiënten die GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  ’en  bij het RIVM melden. We weten dat het aantal mensen met COVID-19 in Nederland in werkelijkheid groter is. Dit komt omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Huisartsen kunnen patiënten met verdenking op COVID-19 gaan registreren
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 18 apr 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!