Het onderzoek is goedgekeurd door de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) in Nederland

Het Radboudumc is op 15 maart gestart met een klinische fase I / II studie voor een COVID-19 vaccin, gebaseerd op het ABNCoV2 capside virus-like particle (cVLP). Deze klinische fase I / II-studie, ook bekend als COUGH-1, wordt uitgevoerd om de veiligheid en verdraagbaarheid van twee doses ABNCoV2 te beoordelen. Het onderzoek is goedgekeurd door de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) in Nederland.

Het klinisch onderzoek in het Radboudumc wordt geleid door hoogleraar medische microbiologie Benjamin Mordmüller, tot voor kort verbonden aan de Universiteit Tübingen in Duitsland. Mordmüller is een expert in vaccinontwikkeling en humaan klinisch onderzoek en begint zijn klinische activiteiten in het Radboudumc met het door de Europese Commissie gefinancierde ABNCoV2-vaccinonderzoek. Mordmüller: “Maximaal 42 deelnemers zullen voor deze studie worden gevaccineerd om de veiligheid en secundaire parameters te onderzoeken. De eerste klinische Fase I / IIa-resultaten worden verwacht in het eerste kwartaal van 2021.”

Klinische fase I / II-studie voor het ABNCoV2-vaccin (COUGH-1)
De klinische fase I / II-studie, ook bekend als COUGH-1, wil vooral de veiligheid en verdraagbaarheid van twee doses ABNCoV2 - met en zonder het adjuvans MF59 - beoordelen bij gezonde volwassen vrijwilligers. En om de optimale dosering en formulering te bepalen. COUGH-1 is een fase 1, open label onderzoek bij gezonde, volwassen vrijwilligers die nog geen SARS-CoV-2 hebben gehad. De studie omvat de eerste toediening in de mens met vooraf gedefinieerde, opeenvolgende dosisverhoging van ABNCoV2 en selectie van adjuvans. De studie moet informeren over de dosering en formulering voor de verdere klinische ontwikkeling.

Het PREVENT-nCoV consortium
Het consortium wordt gefinancierd door een EU Horizon 2020-subsidie om een COVID-19-vaccin te ontwikkelen. De leden van het consortium bestrijken alle relevante gebieden van viraal onderzoek en vaccinontwikkeling die nodig zijn voor een snelle klinische ontwikkeling van een COVID-19-vaccin. Dit omvat preklinische en klinisch gevalideerde ervaring met het werken met vergelijkbare coronavirussen zoals MERS en SARS, ExpreS2ion’s Drosophila S2 insectencel-expressiesysteem (ExpreS2), en AdaptVac's capside virus-like particle (cVLP) -technologie. Naast ExpreS2ion en AdaptVac bestaat het consortium uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) aan de Universiteit van Tübingen), de Afdeling Immunologie en Microbiologie (ISIM) aan de Universiteit van Kopenhagen, het Laboratorium voor Virologie aan de Wageningen Universiteit en het Radboudumc (RUMC)

Eerste klinische test bij mensen in Radboudumc
Het Radboud universitair medisch centrum is verantwoordelijk voor het design, verloop en de rapportage van deze eerste klinische test bij mensen. De eerste dosis werd op 15 maart gegeven. De studie is ontworpen om de cVLP-technologie in combinatie met door ExpreS2ion gemaakte SARS-CoV2-antigenen te beoordelen op de kracht en de duur van de opgewekte immuunrespons, met en zonder de immuunversterkende stof MF59, een adjuvans dat al wordt gebruikt als bestanddeel in griepvaccins.

Meer informatie hier


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Start van COVID-19 klinische fase I/II-studie voor het ABNCoV2-vaccin
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 17 mrt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!