Het uiteindelijke doel is om het risico op diabetes type 2 te verkleinen met effectieve leefstijlinterventies

Een groot consortium van Nederlandse en Canadese onderzoekers ontvangt een subsidie van 5 miljoen euro van het Diabetes Fonds, ZonMw, Health~Holland en CIHR . Ze gaan hiermee onderzoek doen naar het effect van leefstijlverandering op het herstel van het dag- en nachtritme bij mensen met een hoog risico op diabetes type 2. Het uiteindelijke doel is om het risico op diabetes type 2 te verkleinen met effectieve leefstijlinterventies. Het LUMC ontvangt 500.000 euro van het totaalbedrag.

“Het gevolg van onze 24-uurs samenleving is dat onze ‘biologische klok’ en ons 24-uurs gedrag niet langer op elkaar zijn afgestemd. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen”, vertelt epidemioloog bij het LUMC Renée de Mutsert. Zo is bekend dat mensen die in ploegendienst werken een hoger risico hebben op type 2 diabetes. Maar ook het eten en drinken op bepaalde tijdstippen en blootstelling aan licht op momenten waarop het eigenlijk donker hoort te zijn kan bijdragen aan een verstoring van de biologische klok. “Onderzoekers binnen dit consortium toonden al eerder aan dat mensen met aanleg voor diabetes type 2 een verstoorde ‘biologische klok’ hebben.”

Vertalen naar de mens
De Mutsert en collega’s gaan nu onderzoeken of de timing van eten en bewegen invloed heeft op de stofwisseling bij mensen. “Er is veel bewijs uit dieronderzoek dat het herstellen van een verstoorde ‘biologische klok’ belangrijk is. Wij willen deze kennis vertalen naar de mens en uitzoeken of eten en bewegen op bepaalde momenten van de dag gunstige effecten kan hebben op de metabole gezondheid”, vertelt de Mutsert. 

Met de subsidie van 5 miljoen euro gaan wetenschappers in Nederland en Canada onder andere onderzoeken welk effect tijdsgebonden leefstijlinterventies hebben op spier-, vetweefsel en het afweersysteem van mensen. De Mutsert zal specifiek onderzoeken in hoeverre het tijdstip van beweging en voedingsinname gerelateerd is aan het ontwikkelen van type 2 diabetes. Ook onderzoekt ze in hoeverre andere factoren, zoals slaap, temperatuur en licht invloed hebben op het ontwikkelen van deze aandoening.

NEO studie
De Mutsert maakt hiervoor gebruik van meerdere cohortstudies, waaronder de Nederlandse Epidemiologie van Obesitas (NEO) studie die ze 13 jaar geleden met verschillende klinische afdelingen in het LUMC opzette. “Omdat veel van de gegevens die we willen onderzoeken niet standaard beschikbaar zijn gaan we gegevens van meer dan 10 cohortstudies met meer dan 75.000 deelnemers combineren. Sommige studies hebben bijvoorbeeld een voedingsdagboekje bijgehouden en anderen een beweegmeter waaruit we de tijdstippen van eten en bewegen kunnen gebruiken en relateren aan het risico op diabetes. Daarnaast gaan we in drie studies, waaronder de NEO studie, ook nieuwe gegevens verzamelen met vragenlijsten en beweegmeters.” De resultaten uit deze studies zullen uiteindelijk leiden tot effectievere leefstijlinterventies om type 2 diabetes te voorkomen. 

Het langdurige internationale onderzoek genaamd ‘The right timing to prevent type 2 Diabetes’ (TIMED) is mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Nederlandse en Canadese organisaties. Naast het LUMC maken de umc’s uit Maastricht, Amsterdam en Wageningen ook deel uit van dit consortium.

Lees voor meer informatie het hele persbericht op de website van het Diabetesfonds


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Grote subsidie voor onderzoek naar preventie diabetes type 2
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 29 mrt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!