Omdat virussen geuren afgeven, kun je bijen ook inzetten om ziektes te herkennen

Bijen zijn slimme dieren. Je kan ze namelijk, net als honden, leren om vluchtige stoffen en geuren te herkennen. Omdat virussen geuren afgeven, kun je bijen ook inzetten om ziektes te herkennen. Onderzoekers van Startup InsectSense en Wageningen Bioveterinary Research (onderdeel van WUR) vroegen zich af of ze deze kennis ook kunnen inzetten in de strijd tegen Corona. En dat blijkt te kunnen.

Hoe leer je een bij een geur te herkennen?
Startup InsectSense en Wageningen Bioveterinary Research de afgelopen tijd bijen geleerd om corona te herkennen. Dit deden ze door bijen bloot te stellen aan de geur van SARS-CoV-2 en vervolgens te belonen met suikerwater. De bij steekt dan zijn tong uit om het suikerwater op te vangen. Na een aantal keren, legt de bij een link tussen de geur van corona en de suikerwaterbeloning.

Daarna werkt dit zelfs zonder beloning en zijn de getrainde bijen in te zetten in het opsporen van geïnfecteerde mensen.  

Van idee naar inzet van bijen voor diagnose
Bijen zijn snelle leerlingen, ze hebben maar een training van een paar minuten nodig om dit door te krijgen. Voor die training is wel een machine nodig die de bijen kan trainen. InsectSense heeft een prototype ontwikkeld van zo’n machine die automatisch meerdere bijen tegelijk kan trainen en een biosensor waarin getrainde bijen ingezet kunnen worden voor diagnoses.

Kijk hier voor meer informatie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: WUR
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : WUR
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Snuffelende bijen herkennen Corona
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 16 mei 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!