64 procent heeft dagelijks onnodig veel pijn en moeite om de pilstrips, potjes en injecties zelf te openen

ReumaNederland strijdt al jaren voor medicijnverpakkingen die ook door mensen met reuma te openen zijn. Om dit pleidooi kracht bij te zetten heeft de patiëntenorganisatie namens 88.000 ondertekenaars de petitie gebruiksvriendelijke medicijnverpakkingen aangeboden aan het ministerie van VWS en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Onder de ondertekenaars zitten niet alleen mensen met reuma, maar ook vele andere patiëntgroepen die door functieverlies in de handen niet goed zelf hun medicijnen kunnen openen.

Nederland telt alleen al 2 miljoen mensen met reuma. Het merendeel gebruikt daarvoor dagelijks medicijnen. Uit eerder onderzoek van ReumaNederland blijkt dat maar liefst 64 procent iedere dag onnodig veel pijn en moeite ervaart om de pilstrips, potjes en injecties zelf te openen. Vaak moeten daar gevaarlijke hulpmiddelen als scharen en messen aan te pas komen, of zelfs de  hulp van iemand anders.

En dit probleem wordt alleen maar groter. Naar verwachting heeft in 2025 naar schatting een kwart van de volwassen bevolking last van functieverlies in de handen. Dat zijn niet alleen mensen met reuma, ook mensen met aandoeningen aan zenuwen, spieren en hersenen zoals MS, ALS of Parkinson.

Jan Willem Förch, algemeen directeur van ReumaNederland: “Met het aanbieden van deze petitie roepen we Den Haag op om eindelijk met een actieplan voor dit probleem te komen. Wij vinden het onacceptabel dat je als patiënt niet zelf je medicijnen kunt openen omdat bij de ontwikkeling van de verpakking niet is getest of mensen met een beperkte handfunctie deze ook kunnen openen. Ondanks al onze eerdere inspanningen en zelfs een motie in de Tweede Kamer dat meer naar de gebruiksvriendelijkheid van medicijnverpakkingen gekeken moet worden, is er wat ons betreft te weinig gebeurd. Het is tijd voor actie.”

Het kan wél anders
Om te bewijzen dat het wél anders kan, is ReumaNederland ondertussen samen met de Universiteit Twente druk bezig geweest met de ontwikkeling van een nieuwe pilstrip die wél te openen is. De verwachting is dat het prototype nog dit jaar uit de testfase is, en dat het ontwerp politiek en fabrikanten verder op weg kan helpen.

In november wordt de petitie ook nog aangeboden aan de leden van de Tweede Kamer. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ReumaNederland / Lavina Jamanica
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ReumaNederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Reumapatiënt slikt bittere pil niet langer
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 14 okt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!