Voor dit project is er samenwerking met onderzoekers van het Radboudumc en de Universiteit Twente

Radioloog en onderzoeker Derya Yakar van het UMCG heeft een subsidie van 1,9 miljoen euro ontvangen voor onderzoek naar het verkorten van de duur van MRI-scans bij verdenking op prostaatkanker. Zij gaat hiervoor artificial intelligence gebruiken. Voor dit project werkt ze samen met onderzoekers van het Radboudumc en de Universiteit Twente.
 
Sinds kort schrijven de Nederlandse en Europese richtlijnen voor om bij verdenking van prostaatkanker eerst een MRI-scan te maken, omdat die direct aantoont of er sprake is van prostaatkanker, en of een behandeling nodig is. Door deze aangepaste richtlijn en door toenemende vergrijzing zal de vraag naar MRI-scans sterk toenemen. Hierdoor dreigt een tekort aan beschikbare MRI-scans.

Van 40 naar 15 minuten
Zo’n tekort kan worden voorkomen door de scantijd drastisch in te korten, zonder afbreuk te doen aan de beeldkwaliteit. Op dit moment duurt een MRI-scan van de prostaat ongeveer 40 minuten. Met haar onderzoek streeft Yakar ernaar dit terug te brengen tot 15 minuten. Hierbij gaat zij gebruik maken van artificial intelligence. Aan de hand van een grote hoeveelheid MRI-scans van prostaten ontwikkelt ze een algoritme die de MRI-scanner als het ware ‘voedt’ met voorkennis, waardoor die veel sneller een scan kan invullen zonder aan kwaliteit te verliezen.

Diagnostiek en behandeling
Deze methode gaat Yakar niet alleen gebruiken bij het opsporen van prostaatkanker, maar ook bij de behandeling van prostaatkanker tijdens een MRI scan. Hierbij wordt de patiënt in de scanner door middel van een ablatie of bevriezing behandeld, terwijl de scan direct het resultaat van de behandeling toont. Het onderzoek naar deze real time image guided interventie gebeurt in het Radboudumc. Collega-onderzoekers van de Universiteit Twente gaan zich ondertussen toeleggen op het integreren van het algoritme op nieuwe MRI-scanners, zodat deze nieuwe techniek breed ingezet kan worden.

Uitbreidingsmogelijkheden
Voor dit onderzoek richt Yakar zich op prostaatkanker, maar zij ziet voor de toekomst ook mogelijkheden om de scantijd van andere organen drastisch verkorten. Voor elk orgaan zal er op basis van grote hoeveelheden scans een ‘eigen’ algoritme ontwikkeld kunnen worden, waarmee de scanner ‘gevoed’ wordt. Zo kunnen er in korte tijd scherpe en kwalitatief hoogstaande beelden worden verkregen.

Partners van het project
Het FastMRI project is een samenwerking tussen het Universitair Medisch Centrum Groningen (Thomas Kwee), RadboudUmc (Henkjan Huisman, Jurgen Fütterer), Universiteit Twente (Jurgen Fütterer, Jelmer Wolterink, Frank Simonis) en Siemens Healthineers (Wouter Nijhof).

Het samenwerkingsproject is medegefinancierd met PPS-toeslag die door Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health, beschikbaar is gesteld ter stimulering van publiek-private samenwerkingen.



Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Bijna 2 miljoen euro subsidie voor snellere MRI-scan met artificial intelligence
  • Datum: 15 juni 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!