Door vaccinaties worden jaarlijks naar schatting 2,5 miljoen levens gered en miljoenen mensen beschermd tegen ziekte en handicaps

Een multidisciplinair team van onderzoekers uit elf verschillende landen start met een project om de ontwikkeling van vaccins te versnellen. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG gaan onderzoeken of minilongen in een kweekbakje ingezet kunnen worden om te voorspellen welke vaccins goed werken tegen luchtweginfecties zoals griep.

Ontwikkeling vaccins: tijdrovend en duur
Door vaccinaties worden jaarlijks naar schatting 2,5 miljoen levens gered en miljoenen mensen beschermd tegen ziekte en handicaps. De coronacrisis heeft laten zien hoe belangrijk het is om snel te kunnen inspringen op gevaarlijke ziekteverwekkers. Echter, de tijdlijnen voor onderzoek en ontwikkeling van klassieke vaccins zijn lang en kostbaar. Gemiddeld genomen duurt het meer dan tien jaar om een nieuw vaccin op de markt te brengen. De kosten bedragen dan meer dan 800 miljoen euro.

Interdisciplinair project
Een groot interdisciplinair project moet hier verandering in brengen. Door het ontwerpen en toepassen van geavanceerde nieuwe modellen van menselijke organen moet uiteindelijk een snellere ontwikkeling en productie van vaccins mogelijk zijn.

Minilongen in kweekbakje
De afdeling Medische Microbiologie & Infectiepreventie van het UMCG en de afdeling Moleculaire Farmacologie van het Groningen Research Institute of Pharmacy gaan gezamenlijk deelnemen aan het project. Samen gaan ze onderzoeken of minilongen in een kweekbakje ingezet kunnen worden om te voorspellen welke vaccins goed werken tegen luchtweginfecties zoals griep.

Over het project
Het project Inno4vac is een publiek-private samenwerking, gezamenlijk gefinancierd door de EU en vaccinfabrikanten, dat wordt gecoördineerd door het European Vaccine Initiative in Duitsland. In totaal zijn er 41 partners uit 11 verschillende Europese landen. Voor het project is in totaal 33 miljoen euro vrijgemaakt. Meer informatie is te vinden op de website van European Vaccine Initiative

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: UMCG
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : UMCG
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.umcg.nl/nl/w/nieuws/europees-project-ontwikkeling-vaccins-versnellen
Originele titel: UMCG en RUG nemen deel aan Europees project om ontwikkeling van vaccins te versnellen
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2021-09-01


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com