Het is een probleem dat wel vaker voorkomt bij mensen die herstellen van een infectie: chronische vermoeidheid

Vermoeidheid waar maar geen einde aan lijkt te komen. Veel mensen kampen met dit probleem na een COVID-19-infectie. Onderzoekers van Amsterdam UMC gaan op zoek naar voorspellers van hardnekkige vermoeidheidsklachten en naar een gerichte therapie om vermoeidheid te voorkomen. Daarnaast kijken ze naar de mentale gezondheid van ex-corona-patiënten en hun kwaliteit van leven.

“Het is een probleem dat we wel vaker zien bij mensen die herstellen van een infectie: chronische vermoeidheid”, vertelt Hans Knoop, hoogleraar medische psychologie. “En zeker bij COVID-19 zien we dit optreden. Het ‘voordeel’ van de huidige corona-uitbraak is dat we de infectie in een vroeg stadium kunnen vaststellen en dus tijdig kunnen beginnen met een behandeling tegen vermoeidheid. Zo hopen we dat de behandeling korter duurt en dat we chronische vermoeidheid kunnen voorkomen.”

Gedragstherapie
De studie van Knoop is een randomized controlled trial, waarbij de helft van de in totaal 114 deelnemers gedragstherapie krijgt tegen vermoeidheid en de andere deelnemers de gebruikelijke behandeling krijgen. De therapie is online en de deelnemers hebben ook video-contact met de behandelaar. Knoop heeft goede hoop dat zijn therapie aanslaat: “We boeken met dit soort online gedragstherapie goede resultaten, bijvoorbeeld bij patiënten die net hersteld zijn van kanker of bij mensen met diabetes. Ik denk dat dit bij COVID-19 net zo goed zou kunnen werken.” Knoop doet dit onderzoek in samenwerking met het Radboudumc.

Voorspellers
Medisch psycholoog Pythia Nieuwkerk leidt een onderzoek naar de impact van COVID-19 op de mentale gezondheid en kwaliteit van leven. Daarnaast wil zij met deze studie de psychologische-, sociale-, en biomedische factoren identificeren die het herstel op lange termijn beïnvloeden en hun mogelijke wisselwerking. Nieuwkerk: “Als we met psychosociale factoren of bio-markers de kwetsbare mensen eruit kunnen pikken, dan kunnen we tijdig hulp bieden. En misschien bestaat die hulp dan wel uit de gedragstherapie die mijn collega Hans Knoop bestudeert. Zo sluiten beide onderzoeken prachtig op elkaar aan.”    

Nieuwkerk gaat dit bestuderen bij het cohort van genezen coronapatiënten, dat Amsterdam UMC en de GGD Amsterdam hebben opgezet met financiële steun van ZonMW. Het cohort bestaat uit patiënten die met ernstige klachten in het ziekenhuis lagen en patiënten die met mildere klachten thuis zijn hersteld. Zij worden een jaar lang gevolgd. Aan de hand van vragenlijsten brengen de onderzoekers psychosociale factoren, mentale gezondheid en kwaliteit van leven in kaart.   

Beide studies zijn gefinancierd door ZonMW.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nog steeds moe na COVID
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 02 okt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!