Een RS-virusinfectie (Respiratoir Syncytieel Virus) is een virus dat een infectie aan de luchtwegen kan veroorzaken

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en het Nivel werken mee aan het opzetten van een Europees netwerk om het RSrespiratoir syncytieel-virus scherp in de gaten te houden. In dit netwerk gaan Europese gezondheidsorganisaties en laboratoria gegevens uitwisselen over de verspreiding van het RS-virus. Dit zorgt voor beter zicht op het virus. 

Het netwerk gaat ook volgen wat het effect is van ingrepen die helpen bij de afweer tegen het RSrespiratoir syncytieel-virus, zoals toekomstige vaccinaties. Het netwerk is onderdeel van een Europees onderzoeksproject: PROMISE. De officiële start van het project was op 1 november 2021. In Nederland zijn het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het Nivel en UMCUniversitair Medisch Centrum Utrecht als partner betrokken. 

Ernstige luchtweginfectie
Een RS-virusinfectie (Respiratoir Syncytieel Virus) is een virus dat een infectie aan de luchtwegen kan veroorzaken. Het virus kan jonge baby’s, en soms ook ouderen, ernstig ziek maken. Zij worden benauwd door een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of een longonsteking. Wereldwijd is RS-virus een belangrijke oorzaak van kindersterfte. 

Zicht op verspreiding RS-virus door het delen van gegevens
De betrokken organisaties in het netwerk gaan gegevens over de verspreiding van het RS-virus met elkaar delen. Dit gebeurt in samenwerking met het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDCEuropean Centre for Disease Prevention and Control) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook wordt gekeken naar optimale methoden om het RS-virus in het laboratorium te kunnen aantonen en onderzoeken. De onderlinge gegevensuitwisseling kunnen we het RS-virus scherp in de gaten houden. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld ziekenhuizen en beleidsmakers vroeg te informeren over een mogelijke epidemie van het RS-virus. 

Over het PROMISE-onderzoek 
PROMISE staat voor ‘Preparing for RSVRespiratoir Syncytieel Virus Immunisation and Surveillance in Europe’. Het is een vervolg op het RESCEU (Respiratory Syncytial Virus Consortium in Europe)-project. Dit project was vooral bedoeld om beter inzicht te krijgen in het vóórkomen van het RS-virus en de impact op de gezondheidszorg. Het PROMISE-project wordt gefinancierd door de Europese Commissie via het Innovative Medicines Initiative, een publiek-private financiering. Het Universitair Medisch Centrum Utrecht zal klinisch onderzoek doen naar het RS-virus. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Beter zicht op het RS-virus met nieuw Europees project
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 02 nov 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!