Patiënten met motorische neuronaandoeningen, trauma of beroerte lopen het risico de volledige controle over hun spieren te verliezen

Een onderzoeksconsortium geleid door het UMC Utrecht Hersencentrum krijgt van de European Innovation Council een subsidie van bijna 6 miljoen euro. Met het geld willen de onderzoekers volledig implanteerbare Brain-Computer Interface (BCI)-technologie ontwikkelen voor mensen met het locked-in-syndroom (LIS). LIS is een aandoening waarbij verlamming de communicatie ernstig beperkt, bijvoorbeeld als gevolg van ALS. De brain-computer interfaces die het consortium wil ontwikkelen, kunnen spraak in real-time decoderen en LIS-patiënten zo uit hun isolement helpen. 

Patiënten met motorische neuronaandoeningen, trauma of beroerte lopen het risico de volledige controle over hun spieren te verliezen. Dit leidt tot het locked-in-syndroom (LIS), waarbij mensen volledig verlamd raken en niet meer kunnen communiceren terwijl ze nog bij bewustzijn zijn. “Dat is natuurlijk een ondraaglijke, angstige situatie”, zegt hoofdonderzoeker Nick Ramsey. “Patiënten hebben een lage levenskwaliteit en de aandoening betekent een extreme zorgbelasting - niet alleen voor patiënten, maar ook voor familie en verzorgers.” 

Implanteerbare BCI’s
Het onderzoeksproject ‘Intracraniële neurotelemetrie om communicatie te herstellen’ (afgekort: INTRECOM) heeft als doel om LIS-patiënten uit hun isolement te halen. Dat wil het samenwerkingsverband bereiken door nieuwe, volledig implanteerbare brain-computer-interface-technologie te ontwikkelen en te testen op twee personen: één in Utrecht en één in Graz. De nieuwe BCI’s moeten het mogelijk maken om spraak thuis en in real-time te decoderen. “Ons BCI-systeem zal ver voorbij de huidige technologie gaan”, zegt Ramsey. “We willen een duurzame BCI met hoge resolutie maken, door state-of-the-art hardware- en software gebaseerd op kunstmatige intelligentie (AI) te combineren.”  

Het UMC Utrecht (RIBS lab) is penvoerder van dit nieuwe project. De onderzoeksgroep werkt samen met Graz University of Technology (Oostenrijk), het Wyss Center for Bio and Neuroengineering (Zwitserland) en Cortec Neuro (Duitsland).

Over EIC Pathfinder Challenge
Met het EIC Pathfinder Challenge-programma ondersteunt de European Innovation Council visionaire, ondernemende onderzoekers die gedurfde ideeën hebben voor radicaal nieuwe technologieën. De samenwerkingsverbanden die door het programma ondersteund worden, vallen doorgaans in de categorie ‘high-risk/high-gain’. Bij de projecten zijn over het algemeen consortia van onderzoekers en andere partners uit ten minste drie verschillende landen betrokken, maar er zijn ook financieringsmogelijkheden voor individuele teams en kleinere consortia van twee partners.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: UMC Utrecht
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.umcutrecht.nl/nieuws/brain-computer-interfaces-voor-verlamde-mensen
Originele titel: Brain-computer interfaces voor verlamde mensen
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2022-04-09


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com