Patiënten met motorische neuronaandoeningen, trauma of beroerte lopen het risico de volledige controle over hun spieren te verliezen

Een onderzoeksconsortium geleid door het UMC Utrecht Hersencentrum krijgt van de European Innovation Council een subsidie van bijna 6 miljoen euro. Met het geld willen de onderzoekers volledig implanteerbare Brain-Computer Interface (BCI)-technologie ontwikkelen voor mensen met het locked-in-syndroom (LIS). LIS is een aandoening waarbij verlamming de communicatie ernstig beperkt, bijvoorbeeld als gevolg van ALS. De brain-computer interfaces die het consortium wil ontwikkelen, kunnen spraak in real-time decoderen en LIS-patiënten zo uit hun isolement helpen. 

Patiënten met motorische neuronaandoeningen, trauma of beroerte lopen het risico de volledige controle over hun spieren te verliezen. Dit leidt tot het locked-in-syndroom (LIS), waarbij mensen volledig verlamd raken en niet meer kunnen communiceren terwijl ze nog bij bewustzijn zijn. “Dat is natuurlijk een ondraaglijke, angstige situatie”, zegt hoofdonderzoeker Nick Ramsey. “Patiënten hebben een lage levenskwaliteit en de aandoening betekent een extreme zorgbelasting - niet alleen voor patiënten, maar ook voor familie en verzorgers.” 

Implanteerbare BCI’s
Het onderzoeksproject ‘Intracraniële neurotelemetrie om communicatie te herstellen’ (afgekort: INTRECOM) heeft als doel om LIS-patiënten uit hun isolement te halen. Dat wil het samenwerkingsverband bereiken door nieuwe, volledig implanteerbare brain-computer-interface-technologie te ontwikkelen en te testen op twee personen: één in Utrecht en één in Graz. De nieuwe BCI’s moeten het mogelijk maken om spraak thuis en in real-time te decoderen. “Ons BCI-systeem zal ver voorbij de huidige technologie gaan”, zegt Ramsey. “We willen een duurzame BCI met hoge resolutie maken, door state-of-the-art hardware- en software gebaseerd op kunstmatige intelligentie (AI) te combineren.”  

Het UMC Utrecht (RIBS lab) is penvoerder van dit nieuwe project. De onderzoeksgroep werkt samen met Graz University of Technology (Oostenrijk), het Wyss Center for Bio and Neuroengineering (Zwitserland) en Cortec Neuro (Duitsland).

Over EIC Pathfinder Challenge
Met het EIC Pathfinder Challenge-programma ondersteunt de European Innovation Council visionaire, ondernemende onderzoekers die gedurfde ideeën hebben voor radicaal nieuwe technologieën. De samenwerkingsverbanden die door het programma ondersteund worden, vallen doorgaans in de categorie ‘high-risk/high-gain’. Bij de projecten zijn over het algemeen consortia van onderzoekers en andere partners uit ten minste drie verschillende landen betrokken, maar er zijn ook financieringsmogelijkheden voor individuele teams en kleinere consortia van twee partners.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMC Utrecht
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Brain-computer interfaces voor verlamde mensen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 09 apr 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!