Cellen zijn de basiseenheden van het leven

Het ministerie van OCW heeft een Zwaartekracht-subsidie van 20,8 miljoen euro toegekend aan IMAGINE! Dit consortium, waar onderzoekers van het UMC Utrecht onderdeel van zijn, gaat onderzoek doen naar hoe individuele cellen zich organiseren tot meercellige weefsels en welke processen daarbij betrokken zijn. Een andere vraag die de onderzoekers hopen te beantwoorden, is hoe deze activiteiten veranderen tijdens het ontstaan van ziektes zoals kanker.

Cellen zijn de basiseenheden van het leven. Toch is maar weinig bekend hoe ze zichzelf organiseren tot weefsels en welke moleculaire processen dit mogelijk maken. Binnen IMAGINE! gaan biologen en technologen samen het gedrag en de organisatie van cellen bestuderen en manipuleren.

Organisatie van cellen onderzoeken in darmorganoïden
UMC Utrecht onderzoekers Madelon Maurice, Hugo Snippert en Jeffrey Beekman maken deel uit van het consortium. Madelon is professor in moleculaire celbiologie en één van de hoofdaanvragers van deze subsidie. “Onze expertise in deze samenwerking zit in het kweken en analyseren van organoïden van de darm. Dit zijn eigenlijk 3D mini-organen”, legt ze uit. 

“We willen begrijpen hoe cellen met elkaar communiceren en zich organiseren in gezond darmweefsel en hoe deze processen veranderen als er ziekten ontstaan zoals kanker. Een volgende stap is onderzoeken welke invloed medicijnen hebben. Zo kunnen we op termijn ook beter voorspellen wat het effect van een medicijn is, welke bijwerkingen ze geven en of en hoe kankercellen resistent kunnen worden.”

Over IMAGINE!  
IMAGINE! staat voor Innovative Microscopy And Guidance of cells In their Native Environment. Het consortium bestaat naast de onderzoekers van het UMC Utrecht uit collega’s van de Universiteit Utrecht, Hubrecht Instituut, TU Delft, Radboudumc, Nederlands Kankerinstituut en het Oncode Institute. Met deze subsidie kan dit multidisciplinaire consortium gedurende tien jaar onderzoek doen op internationaal topniveau. 

Minister Dijkgraaf (OCW): “Onderzoekers van deze wetenschappelijke consortia, die op hun gebied tot de wereldtop behoren, kunnen met de Zwaartekracht-subsidie werken aan baanbrekend onderzoek.” Uit de 40 aanvragen die zijn binnengekomen, zijn zeven samenwerkingsverbanden uiteindelijk geselecteerd. 

Kijk hier voor verdere informatie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMC Utrecht
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuw onderzoek: hoe organiseren cellen zich?
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 12 jun 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!