Dit is de verrassende uitkomst van een groot Nederlands-Amerikaans onderzoek dat afgelopen week werd gepubliceerd

Poliepen in de darmen van patiënten met een chronische darmontsteking, geven geen verhoogd risico op darmkanker. Dit is de verrassende uitkomst van een groot Nederlands-Amerikaans onderzoek dat afgelopen week werd gepubliceerd. Dit betekent dat controle hierop bij deze patiënten in de toekomst wellicht minder vaak nodig is.

Patiënten met een chronische darmontsteking, ook wel inflammatory bowel disease (IBD) genoemd, krijgen nu vaker een darmonderzoek, een coloscopie. Dit adviseren Europese en Nederlandse richtlijnen, omdat studies uit het verleden suggereren dat patiënten met IBD een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van darmkanker. Het is de vraag of ontstekingspoliepen, die worden aangetroffen bij 20-45 procent van de patiënten met IBD, dit risico verder doen toenemen.
 
Een team van onderzoekers uit de Verenigde Staten (Mount Sinaï Hospital, New York) en Nederland (UMC Utrecht) voerde tussen 1997 en 2017 een multicenter onderzoek uit onder 1.582 patiënten met IBD. Van hen hadden 462 patiënten (29 procent) ontstekingspoliepen. Het doel van de 20-jarige studie was het bepalen van het risico op darmkanker en de noodzaak tot verwijdering van de dikke darm bij IBD-patiënten. De onderzoekers vonden dat patiënten met ontstekingspoliepen vaker meer ernstige ontstekingen hadden en een groter ontstoken oppervlak. Echter, ontstekingspoliepen op zichzelf waren geen onafhankelijke voorspellers van darmkanker.
 
In deze studie, waarbij IBD-patiënten ongeveer 5 jaar werden gevolgd, was het risico op ontwikkeling van darmkanker niet significant verschillend tussen patiënten met ontstekingspoliepen of zonder poliepen. Deze studie zegt niks over het risico in het algemeen van poliepen op darmkanker.

Minder vaak kijkonderzoek
"Dit is goed nieuws voor IBD-patiënten met ontstekingspoliepen. De resultaten van deze studie kunnen leiden tot een aanpassing van de richtlijnen, zodat een darmonderzoek minder vaak nodig is. Hierdoor kunnen onze bevindingen bijdragen aan een betere levenskwaliteit en lagere zorgkosten," zegt senior co-auteur dr. Bas Oldenburg, MDL-arts in het UMC Utrecht.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Geen extra risico op darmkanker door poliepen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 13 jan 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!