Het ADVANCE-VAC4PM-project verenigt een multidisciplinair consortium van tien toonaangevende instellingen uit Europa en Afrika

Het European Vaccine Initiative (EVI) geeft met wetenschappers uit Afrika en Europa, van onder meer het Radboudumc, leiding aan de wereldwijde inspanningen voor de ontwikkeling van een veilig, betaalbaar en doeltreffend vaccin tegen placentale malaria. Een financiering van 10 miljoen euro van de Europese Commissie (EC) moet een belangrijke impuls geven aan deze inspanningen. De financiering is toegekend aan het ADVANCE-VAC4PM-project voor versnelde ontwikkeling van twee veelbelovende kandidaat-vaccins tegen placentamalaria, PRIMVAC (INSERM, FR) en PAMVAC (Uni van Kopenhagen, DK). Van deze twee kandidaat-vaccins is eerder aangetoond dat zij veilig zijn, goed worden verdragen en in staat zijn een sterke en functionele immuunrespons op te wekken in klinische proeven in Europa en Afrika.

Malaria-infectie tijdens de zwangerschap vormt een belangrijk gezondheidsprobleem dat kan leiden tot de ontwikkeling van placentamalaria, waardoor bijzonder kwetsbare bevolkingsgroepen, zwangere vrouwen en baby's in Afrika, worden getroffen. In 2020 werden ongeveer 11 miljoen zwangere vrouwen blootgesteld aan malaria-infectie, wat naar schatting leidde tot 200.000 sterfgevallen onder zuigelingen per jaar en 819.000 kinderen met een laag geboortegewicht. Placentale malaria veroorzaakt nadelige zwangerschapsresultaten, waaronder bloedarmoede en hoge bloeddruk bij vrouwen die voor het eerst zwanger zijn, en een laag geboortegewicht. Zaken die in verband worden gebracht met een hoger risico op ziekte en sterfte onder foetussen en pasgeborenen. De ontwikkeling van een doeltreffend vaccin zou een uitstekend middel zijn om het aantal gevallen en de ernst van placentamalaria te verminderen en de moeder en het ongeboren kind tijdens de zwangerschap te beschermen.

Doeltreffend en betaalbaar
ADVANCE-VAC4PM zal de klinische ontwikkeling van PRIMVAC en PAMVAC bevorderen, i) door gebruik te maken van een nieuw vaccinplatform op basis van capside-Virus-Like Particles (cVLP's) en ii) door de gelijktijdige toediening van PRIMVAC en PAMVAC-cVLP te evalueren met het uiteindelijke doel de door het vaccin geïnduceerde immuunrespons te verbeteren en te verbreden. Deze activiteiten zullen een aanvulling vormen op de inspanningen die momenteel worden ondernomen door de consortiumpartners in het VAC4PM-project met de financiële steun van het Japanse GHIT-fonds (Global Health Innovation Technology). "Met deze steun van de Europese Commissie zetten we een belangrijke stap in de richting van de ontwikkeling van een doeltreffend en betaalbaar vaccin tegen placentamalaria, een aandoening die zwangere vrouwen treft in lage-inkomenslanden, enkele van de meest kwetsbare mensen ter wereld", zegt Ole F. Olesen, uitvoerend directeur van het European Vaccine Initiative.

Capaciteitsopbouw
De klinische proeven zullen gepaard gaan met capaciteitsopbouw, waaronder workshops, opleiding van MSc/PhD-studenten, een mentorschapsprogramma voor Afrikaanse beginnende onderzoekers en versterking van de klinische en immunologische laboratoriumcapaciteit. Er zullen digitale instrumenten worden ontwikkeld voor het monitoren van zwangerschapsuitkomsten ter voorbereiding van toekomstige werkzaamheidstests. Er zullen ook modellen worden opgesteld voor de kosteneffectiviteit, haalbaarheid en aanvaardbaarheid van malariavaccins voor de placenta.

Het ADVANCE-VAC4PM-project verenigt een multidisciplinair consortium van tien toonaangevende instellingen uit Europa en Afrika met complementaire expertise en bewezen staat van dienst in onderzoek naar en ontwikkeling van malariavaccins, waaronder onderzoeksorganisaties, universiteiten, één KMO en één productontwikkelingspartnerschap (PDP).

Zie ook: New European-African partnership to fight placental malaria


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuw Europees-Afrikaans partnerschap in strijd tegen placentale malaria
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 13 jun 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!