In Afrika overlijden jaarlijks bijna 400.000 mensen aan Malaria

Gecontroleerde menselijke malaria-infecties bij Afrikanen die al malaria hebben gehad en Europeanen zonder voorafgaande malaria-infecties, geven uiteenlopende reacties in het afweersysteem. Dit zijn belangrijke nieuwe inzichten voor de ontwikkeling van een vaccin tegen malaria en het opbouwen van immuniteit, zo laten onderzoekers uit Leiden, Delft, Gabon en Nijmegen zien in een artikel in Nature Immunology.

Bij al het nieuws dat we krijgen voorgeschoteld over COVID-19 zouden we de problemen met malaria bijna vergeten. Alleen al in Afrika overlijden jaarlijks bijna 400.000 mensen aan deze parasitaire infectie en naar een effectief vaccin wordt al tientallen jaren tevergeefs gezocht. Kandidaat-vaccins die heel effectief leken in testen bij mensen in Europa en de VS, gaven bij gebruik in malariagebieden in Afrika steeds teleurstellende uitkomsten.

Verschillende immunologische reacties
In een artikel in Nature Immunology laten onderzoekers uit Leiden, Delft, Gabon en Nijmegen zien dat beide groepen sterk uiteenlopende reacties laten zien. Benjamin Mordmüller, hoogleraar medische microbiologie in het Radboudumc en een van de onderzoekers: “We zien dat in beide groepen uiteenlopende groepen afweercellen op verschillende momenten actief worden. Het gaat echt om duidelijk verschillende immuunprofielen. Die verschillen verklaren mogelijk waarom goede vaccinresultaten in de Europese bevolking minder effectief zijn in de Afrikaanse populatie. Tegelijkertijd kunnen deze bevindingen belangrijk zijn om een werkelijk effectief vaccin te ontwikkelen voor gebieden waar malaria standaard voorkomt.”

Gerichtere ontwikkeling vaccins
Het artikel illustreert het idee dat menselijke afweerreacties niet alleen worden bepaald door de onderliggende genetische make-up, maar óók worden beïnvloed door omgevingsfactoren. Met andere woorden: de immuunreactie van mensen in malariagebieden verlopen anders dan bij Europeanen in niet-malariagebied. Mordmüller: “Dat verschil hoeft niet uitsluitend samen te hangen met eerder doorgemaakte malaria-infecties, maar kan ook worden beïnvloed door infecties met andere ziekteverwekkers als bijvoorbeeld wormen of verschillen in het microbioom in de darmen. In elk geval biedt dit onderzoek nieuwe aanknopingspunten voor een gerichtere ontwikkeling van malariavaccins.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Malariavaccin moet rekening houden met immuunsysteem van ontvanger
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 06 mei 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!