BCG-vaccin verandert ook de afweer tegen malaria

Het vaccin tegen tuberculose versterkt ook de afweer tegen malaria. Dat ontdekten onderzoekers van het Radboudumc. De resultaten verschenen vandaag in Nature Communications.

De groep van hoogleraar Experimentele Interne Geneeskunde Mihai Netea toonde eerder aan dat het BCG-vaccin, het vaccin tegen tuberculose, de cellen van het aangeboren afweer systeem zo ‘traint’ dat ze ook actief zijn tegen andere ziekteverwekkende micro-organismen. Vroeg inenten met het BCG-vaccin verlaagt bijvoorbeeld kindersterfte, voornamelijk door het verminderen van ernstige infecties. BCG werd al in de jaren twintig ontdekt en is een van de meest gebruikte vaccins wereldwijd. In Nederland valt het vaccin niet binnen het rijksvaccinatieprogramma.

“Er waren aanwijzingen dat BCG ook beschermt tegen malaria, maar dit was nog niet aangetoond bij mensen,” vertelt hoogleraar Medische Parasitologie Robert Sauerwein. “Omdat we al meer dan tien jaar ervaring hebben met het gecontroleerd besmetten van  gezonde vrijwilligers met malaria, was dit een unieke gelegenheid om het effect van het BCG vaccin bij een malaria-infectie te testen.” In een gecontroleerde studie kregen tien vrijwilligers wel en tien vrijwilligers geen BCG-vaccinatie. Vijf weken later werden ze allemaal gestoken door geïnfecteerde malariamuggen.

BCG-vaccin verandert ook de afweer tegen malaria
De vrijwilligers werden na de muggenbeten nauwkeurig in de gaten gehouden en direct behandeld als er malariaparasieten in het bloed werden gevonden. “Alle vrijwilligers ontwikkelden malaria, maar bij de helft van de BCG-gevaccineerde vrijwilligers werd het afweersysteem sneller geactiveerd om de malaria-infectie te bestrijden. Hierdoor waren zij beter in staat de malariaparasiet te controleren,” aldus arts-onderzoekers Jona Walk en Charlotte de Bree.

Vooral de zogenaamde natural-killer (NK) cellen van het aangeboren afweer systeem, reageerden sneller op de malaria infectie bij de BCG gevaccineerde. Dit is belangrijk omdat NK-cellen malariaparasieten uit het bloed verwijderen, en zo bescherming tegen de ziekte geven.

De toekomst
Hoewel het BCG-vaccin geen volledige bescherming bood tegen malaria in deze studie, zijn er duidelijk aanwijzingen dat ‘BCG-getrainde immuniteit’ de afweer tegen malaria kan versterken. Omdat er tot nu toe geen malariavaccin is dat volledige bescherming geeft, willen de onderzoekers gaan kijken of BCG de werking van een vaccin versterkt. Een vaccinatiestrategie waarin BCG en een malariavaccin worden gecombineerd, lijkt een aantrekkelijk perspectief.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Tuberculosevaccin versterkt malaria-afweer
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 20 feb 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!