Eerste fase proef met malariavaccin op gezonde personen is met goed resultaat afgerond

Een malariavaccin met genetisch verzwakte parasieten veroorzaakt geen malaria in gezonde proefpersonen. Het vaccin kon veilig aan 19 proefpersonen worden gegeven. Met dat goede nieuws is de eerste fase van het onderzoek naar dit vaccin door het Radboudumc en het Leids Universitair Medisch Centrum afgerond. De volgende vraag is nu: hoe goed beschermt het vaccin tegen malaria?

De onderzoekers uit Nijmegen en Leiden werken al jaren aan het malariavaccin waarbij de malariaparasiet in verzwakte vorm wordt toegediend. “Door het verwijderen van twee genen kunnen de verzwakte parasieten geen ziekte meer veroorzaken, maar in principe wel een beschermde immuunreactie oproepen”, zegt hoogleraar Robert Sauerwein van de afdeling Medische Microbiologie van het Radboudumc.

De Nijmeegse en Leidse wetenschappers zijn verheugd dat hun onderzoek nu een belangrijke volgende stap kan maken. Tijdens de onderzoeksfase die nu is afgerond, testten de onderzoekers het vaccin op 19 gezonde vrijwilligers, waarbij nauwkeurig werd gelet op de veiligheid en bijwerkingen van het vaccin. Het in Nederland ontwikkelde vaccin is geproduceerd door het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Sanaria. “We zijn begonnen met een lage dosis en toen er geen problemen waren, hebben we langzaam de dosis verhoogd. Ook bij de hoogste dosis waren er geen bijwerkingen,” aldus dr. Meta Roestenberg van de afdeling Parasitologie en Infectieziekten van het LUMC.

Geïnfecteerde malariamuggen
Nu dit bekend is, gaat het onderzoek een nieuwe fase in. De gevaccineerde proefpersonen zullen worden blootgesteld aan geïnfecteerde malariamuggen. Dit is een eerste, grote stap voorwaarts in de ontwikkeling van een malariavaccin dat effectieve bescherming moet geven. De ontwikkeling van een nieuw vaccin is belangrijk want het huidige beschikbare malariavaccin geeft slechts beperkte en tijdelijke bescherming. Een vaccin dat volledige bescherming biedt, kan jaarlijks een half miljoen doden voorkomen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Malariavaccin doorstaat eerste test met gezonde proefpersonen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 24 nov 2017

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!