Door gezonder te leven kunnen veel mensen met diabetes type 2 minder tot geen medicijnen meer nodig hebben voor een goede controle van hun bloedsuiker

Als we niets doen, zijn er over minder dan 20 jaar ruim 1,3 miljoen mensen met diabetes type 2 in Nederland. Een gezonde leefstijl helpt deze ziekte voorkomen. En bij veel mensen is behandeling mogelijk. Daarom maken Lifestyle4Health, Vereniging Arts & Leefstijl, Noaber Foundation, Philips Foundation en het Diabetes Fonds samen een Routekaart Leefstijlgeneeskunde Diabetes Type 2

Gezonder leven helpt
Door gezonder te leven kunnen veel mensen met diabetes type 2 minder tot geen medicijnen meer nodig hebben voor een goede controle van hun bloedsuiker. Een gezondere leefstijl helpt hen zo bij de behandeling. Dat zorgt voor een betere kwaliteit van leven. En het zorgt voor betere kansen in de maatschappij.

Samenwerken voor een betere leefstijl
Op 28 juni 2022 spraken we met een enthousiaste groep mensen die de afgelopen jaren actief is rondom leefstijlgeneeskunde voor mensen met diabetes type 2. We spraken onder andere met: Lifestyle4Health, Vereniging Arts en Leefstijl, Noaber Foundation, TNO, Leiden University Medical Center, Philips Foundation, Diabetesvereniging Nederland, NDF, Je Leefstijl Als Medicijn, Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD), de beroepsvereniging voor en door diëtisten.

Er is steeds meer bewijs dat een gezonde leefstijl diabetes type 2 helpt voorkomen en behandelen. Wij vinden het belangrijk dat behandeling voor aanpassingen in leefstijl voor iedereen beschikbaar wordt.

In 5 routes naar een betere behandeling
Om dit voor mensen met diabetes type 2 te bereiken, gaan we in 5 routes met elkaar aan de slag. In maximaal 5 jaar tijd willen we ervoor zorgen dat leefstijlprogramma’s een vast onderdeel zijn van de behandeling. De 5 routes zijn:

  • Zo snel mogelijk implementeren waarvan we weten dat het werkt
  • Zorgen voor innovatieruimte
  • Behandelrichtlijnen aanpassen zodat leefstijl bijdraagt aan een betere gezondheid
  • Zorgen voor goede opleidingen
  • Vertel het gezamenlijke verhaal en vraag de politiek noodzakelijke wet- en regelgeving te implementeren

Betere leefstijl helpt ook mensen met andere ziekten

We spraken elkaar ook over wat we kunnen doen voor mensen met hart- en vaatziekten, nierziekten, maag-lever-darm-ziekten en longaandoeningen. Want leefstijlgeneeskunde helpt hen ook. We vinden dat iedereen de best passende zorg moet krijgen. En begeleiding bij het volhouden van een gezonde leefstijl zou geen lot uit de loterij moeten zijn.

Routekaart gericht op leefstijlgeneeskunde bij diabetes type 2
Veel organisaties zijn al bezig met leefstijlgeneeskunde, maar zouden meer kunnen samenwerken. Met een routekaart specifiek gericht op diabetes type 2 willen we alle losse onderdelen verbinden. Zodat organisaties samen de route met meer effect afleggen.

De Routekaart Leefstijlgeneeskunde Diabetes Type 2 is een vervolg op de eerder gepubliceerde Routekaart Leefstijlgeneeskunde van Lifestyle4Health en Vereniging Arts & Leefstijl.

In het najaar van 2022 willen we de Routekaart Leefstijlgeneeskunde Diabetes Type 2 presenteren.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Diabetes Fonds
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Diabetes Fonds
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Zorg­organisaties maken Routekaart leefstijl­genees­kunde diabetes type 2
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 07 aug 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!