De onderzoekers maken zich zorgen over de snelle verspreiding van de resistente Pseudomas-bacterie

Onderzoekers van het Erasmus MC zoeken Rotterdammers die willen meehelpen om de resistente Pseudomonas-bacterie de wereld uit te krijgen. Door lichaamskweekjes te onderzoeken, hopen de wetenschappers meer te weten te komen over deze bacterie die bezig is aan een wereldwijde opmars. De bacterie kan voor levensbedreigende infecties zorgen, vooral bij mensen met een zwakkere gezondheid.

De onderzoekers willen met de Sampan-studie in kaart brengen hoe en hoe snel de bacterie zich verspreidt. ‘Die informatie hebben we nodig om hem te stoppen. We weten nu nog heel weinig van deze bacterie, behalve dat infecties met deze bacterie moeilijk te behandelen zijn en dat hij kan overleven in een waterige omgeving’, zeggen Juliëtte Severin en Anneloes van Veen, onderzoekers bij de afdeling Medische microbiologie & Infectieziekten.

Doucheputjes
Rotterdam is een ideale omgeving voor het onderzoek omdat er veel mensen wonen in een omgeving met veel water. ‘Zo hebben we hier een rivier die dwars door de stad stroomt. Maar de bacterie voelt zich ook thuis in vochtige aarde, doucheputjes en wasbakken. Door te onderzoeken of en hoe vaak inwoners van Rotterdam de bacterie bij zich dragen en in welke delen van de stad zij wonen, krijgen we een beeld van hoe de bacterie zich gedraagt.’

De onderzoekers hopen dat 500 Rotterdammers bereid zijn om mee te doen aan het Sampan-onderzoek. Deze vrijwilligers nemen 1 keer kweken af van 3 verschillende plekken op hun lichaam (2 kweken per lichaamsdeel, dus 6 in totaal). ‘De materialen die daarvoor nodig zijn worden naar de deelnemers gestuurd. De kweken kunnen ze via de post naar ons terugsturen. Ook vragen we hen om een vragenlijst in te vullen.’

Inwoners van Rotterdam die mee willen doen, kunnen een email sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De onderzoekers maken zich zorgen over de snelle verspreiding van de resistente Pseudomas-bacterie. Hoewel sommige mensen niet merken dat ze de bacterie bij zich dragen, kan hij levensbedreigend zijn voor mensen met een zwakkere gezondheid, bijvoorbeeld mensen met kanker of longaandoeningen. ‘Momenteel zorgt de bacterie vooral in ontwikkelingslanden voor problemen. Daar verspreidt hij zich razendsnel. In Nederland lijkt de situatie nu redelijk onder controle. Maar hij vormt wel een bedreiging op plekken waar mensen komen die verzwakt zijn, zoals ziekenhuizen.’

De onderzoekers van het Erasmus MC leiden het onderzoek dat ook plaatsvindt op andere plekken in de wereld. In Jakarta is het onderzoek in volle gang en in Rome starten de onderzoekers binnenkort. ‘Door voor die plaatsen te kiezen krijgen we een goed beeld hoe de bacterie zich onder verschillende omstandigheden en op verschillende plekken in de wereld gedraagt.’


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Sylvia Marmelstein
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: ‘Help ons om resistente bacterie te stoppen’
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 02 okt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!